Читај ми!

Стано: После 10 година дијалога Београда и Приштине време је за успешан крај

Поводом 10. годишњице почетка дијалога Београда и Приштине, у коме посредује ЕУ, у Бриселу за Танјуг оцењују да је процес током претходне декаде донео "истинске промене" када је реч о свакодневном животу људи у региону.

"После десет година дијалога време је да се крене даље и процес доведе до успешног краја", рекао је Танјугу портпарол ЕУ Петер Стано.

Стано подсећа да је специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак прошле недеље био у Београду и Приштини и да је од обе стране добио уверавања да постоји жеља да се настави са ангажовањем у процесу нормализације односа, којем посредује ЕУ.

"Сада интензивно радимо са обе старне на постизању свеобухватног споразума о нормализацији односа. Земље чланице ЕУ очекују да се дијалог што пре настави и да виде Београд и Приштину ангажоване на успешном закључењу овог процеса, и то што је пре могуће", казао је Стано.

Коментаришући ставове приштинских званичника, међу којима је и победник последњих избора на Косову, Аљбина Куртија, о стању тзв. "Велике Албаније", портпарол ЕУ наводи да се од политичких лидера у региону, укључујући и будуће институције у Приштини, очекује да раде на изградњи међусобног поверења и конструктивних добросуседских односа.

Он додаје да је специјални представник Лајчак током боравка у Приштини "о свему" разговарао са Куртијем.

"Оно што и очекујемо јесте боља сарадња у региону и интензивирање унутрашњих реформских процеса", рекао је Стано.

Портпарол ЕУ задужен за спољне послове наглашава да је за Брисел питање промене граница, укључујући замену територија или били неку врсту уједињења, "одавно затворено питање".

"Главни циљ договора између Београда и Приштине је постизање свеобухватног правнообавезујућег споразума који подржава регионалну стабилност, прихватљив је за обе стране у процесу и у складу је са принципима ЕУ. Обе стране знају шта је изводљиво, а шта није", закључио је Стано.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво