Читај ми!

Вулин: Доказали смо злоупотребу система и нелегално прислушкивање Вучића

Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је да су имена високих функционера МУП-а који су добијали транскрипте нелегално прислушкиваних разговора председника Александра Вучића достављена Тужилаштву за организовани криминал, које треба да квалификује кривично дело.

Вулин је у Јутарњем програму ТВ Прва рекао да чврсто верује да је полиција доказала умешаност функционера који су кршили закон и злоупотребљавали систем, наводи се у саопштењу прес-службе кабинета ресорног министра.

"Држава почива на поверењу да наши државни органи воде рачуна о свакоме од нас и да се закон безусловно поштује. Када се то поверење изигра, онда смо у проблему и морамо да га вратимо, а начин је да они који су изиграли буду кажњени и да се ово никада више не понови", нагласио је Вулин.

Према његовим речима, полиција је недвосмислено показала да је постајала злоупотреба система и да су се прислушкивали људи за које то није морало и требало, али су стављени на мере зато што се знало да ће бити у комуникацији са председником Вучићем и члановима његове породице.

Министар Вулин је нагласио да праћење контаката председника Вучића и чланова његове породице, није само кршење њихових људских права, већ и њихове физичке безбедности.

"О мотивима прислушкивања истрага и судски поступак ће рећи, да ли је то рађено само из главе неког функционера Министарства унутрашњих послова или ,можда, уз подршку некога из иностранства. Постоје надлежне службе које ће се бавити и баве се тиме", додао је Вулин.

Нагласио је да у 1.572 прислушкивана разговора није било ни једног инкриминишућег.

"Ти разговори су, од стране Тужилаштва и полиције, поново преслушани. Ни један једини разговор није могао да послужи као инкриминишући, а људи који су били на мерама ни против једног није поднета ни једна кривична пријава, нити су икада били осуђени. Њихов једни грех је била близина са председником Вучићем и члановима његове породице", рекао је Вулин.

Говорећи о сликама и именима оперативаца МУП-а и БИА, који су радили на овом случају, а које су нађене у телефонима припадника организоване криминалне групе "Беливук - Миљковић", министар Вулин је навео да је припадницима клана имена и фотографије тих особа неко дојавио и нагласио да ће бити утврђено ко је и то урадио.

"Одузета 44 телефона, пронађени бројни докази"

На питање новинара да објасни поступак декодирања "скај телефона" и комуникација, министар Вулин је навео да су код припадника организоване криминалне групе одузета 44 телефона, који су декодирани и у којима су нађени бројни докази кривичних дела, неки за које се знало да су их они починили, а неки за које је тек откривено да су њихово дело.

Према његовим речима, сврха монструозних снимака и фотографија које су припадници клана размењивали између себе и слали противницима била је застрашивање.

"Врх мафије је страдао, а страдаће и улични продавци", истакао је министар Вулин и додао да постоје они који већ покушавају да предузму тржиште, територију и мрежу клана "Беливук - Миљковић" са којима ће се држава на исти начин обрачунати.

Упитан о току истраге везане за убиство београдског адвоката Драгослава Огњановића, министар је навео да полиција пажљиво истражује свако кривично дело које није расветљено и да су сви предмет истраге као да су се десила данас.