Читај ми!

Радун: САД неће одустати од притиска на Србију по питању КиМ

Америчка администрација ће појачати притисак на Србију у вези с питањем КиМ, сматра политички аналитичар Бранко Радун. Нагласио је да је одлучна борба против организованог криминала питање од државног и националног значаја.

Бранко Радун очекује да ће нова америчка администрација појачати притисак на Србију у вези с питањем Косова и Метохије. Како је истакао за Јутарњи програм, тај притисак никад није ни престајао, ни у време Трампове администрације,  "иако смо се ми можда надали неком објективнијем приступу", као и да је тада била другачија атмосфера и да се некако уважавао и српски став.

 

"Американци нису одступали од своје политике као што неће ни сада одступати од политике да је Косово независно и да они инсистирају на томе како су оба америчка председника формулисала да се међусобно признају Косово и Србија, што је апсурдно", сматра Радун.

Додаје да се у том простору креће америчка политика коју сад следи и Европа, пре свега Немачка.

То све говори, како указује, да ће притисци бити јачи и да се ту пре свега смањује неки маневарски простор Србије. 

"С друге стране у Србији не постоји таква политичка идеја и ја не знам да уопште постоје људи на политичкој сцени а нарочито људи који воде земљу да прихвате `независно Косово` тј да потпишу признање", наглашава Радун.

Што се тиче Бриселског споразума, Радун је објаснио да смо преговарали с Бриселом, али да је заправо то био Вашингтон све време па се после директно укључивао Вашингтон.

"Значи некад је Вашингтон био у сенци, а некада у првој линији. Значи то се некад мења али је увек Вашингтон био, видљив или не. Сад је дошло до тог трансатлантског јединства тј. нема више динсонације између Вашингтона и Брисела као што је било у време Трампове администрације.

То наравно и нама даје неки простор за маневрисање и сад постоји потпуна хармонизација или се ка томе тежи, где ће се и појачати притисак на неки начин да Србија попусти", процењује Радун.

Одлучност државе у борби против криминала

Посебно је истакао да је битна порука Седнице Савета за националну безбедност, одлучност државе да се настави борба против организованог криминала интензивније и јаче него икад до сада, као и да је то постало питање од државног и националног значаја.

"Што се тиче снимака колико ми је познато постоје још гори и страшнији, али се ту пажљиво одабирало да се с једне стране покаже о каквим монструозним убиствима је реч и какви су то људи, а са друге стране да се опет јавност превише не узнемири и да се не открива идентитет жртава и да се не утиче на поступак. Требало је све то избалансирати", рекао је Радун.

"Афера прислушкивање мора до краја да се рашчисти"

Коментаришући прислушкивање председника државе и министара, Радун је нагласио да је то криминална ствар и треба да одговарају људи који су то радили без овлашћења.

"То је узнемирило људе који размишљају овако ако је могуће да председник и његова породица, или министри, или градоначелник Новог сада буду прислушкивани, шта ја сада као обичан грађанин могу да очекујем", навео је Радун.

Додаје да 99 посто људи у полицији ради поштено свој посао и сукобљава се са криминалцима и многи ризикују свој живот. 

"Та афера мора да се рашчисти да би се дошло до тога који су то појединци да би се очистила та институција од тих лоших кадрова", поручио је Радун.

Србија у светском врху по вакцинацији

Оценио је да је Србија у светском врху по питању вакцинације и по томе што је либерализовала приступ, као и да јој је то омогућило да добије већу количину вакцина него што су добиле неке друге европске земље које су много богатије.

"Сад већ и европљани говоре да је модел Србије нешто што и они треба да копирају јер су се они заправо преварили, јер су играли само на 'АстраЗенеку' која није испоштовала уговор према ЕУ, због чега је на неки начин ЕУ понижена.

Србија је то добро одиграла и то је по мени само још један показатељ тог пре свега неутралне и отворене позиције и према Истоку и према Западу", закључио је Бранко Радун.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво