Читај ми!

Мас са Селаковићем: Немачка укључена у дијалог, Приштина да се позабави нерешеним питањима

Министар иностраних послова Немачке Хајко Мас каже да је став Берлина јасан и да је против било каквог разговора о промени граница. Истиче да не може да каже каква ће бити реакција из Брисела поводом изјава Аљбина Куртија, али каже да ће нова власт у Приштини морати да се позабави нерешеним питањима. Суштина позиције Београда по питању односа са Приштином је у томе да је неопходан компромис који подразумева озбиљан приступ, поручио је министар Никола Селаковић у Берлину.

Хајко Мас је, након разговора са министром спољних послова Србије Николом Селаковићем, упитан да ли ће бити реакције на изјаве победника на косовским изборима Аљбина Куртија да му дијалог са Београдом није приоритет, као и на сталне претње "Великом Албанијом", рекао да је Берлин био јасан и у прошлости да је против сваке промене граница.

"Која реакција ће доћи из Брисела не могу оценити. Могу рећи што смо увек говорили у прошлости, а то да било каква дискусија о промени граница, није корисна. То је линија коју следимо и подржавамо. Полазимо од тога да ће нова влада у Приштини да се интензивно позабави питањима која морају бити решена како би се европска перспектива Косова одмрзла. У тренутку када буде формирана влада то ћемо директно и рећи", рекао је Мас на конференцији за новинаре.

На питање зашто Србија у току председавања Немачке ЕУ није отворила ниједно поглавље Мас је рекао да се Немачка бавила тиме да се спроведу договори постигнути у преговорима са Албанијом и Северном Македонијом.

"Нисмо у томе успели, јер постоје одређени билатерални проблеми са Северном Македонијом. Морамо искрено и отворено рећи да са бившом америчком владом није постојала добра сарадња са ЕУ што се тиче нормализације односа Београда и Приштине. Разговарали смо са новом владом у САД и тамо постоји потреба за тешњом сарадњом да заједно радимо на том питању. То што ћемо имати нову владу у САД отвара нову шансу коју треба да искористимо", оценио је он.

Министар Мас изразио је уверење да се, уз подршку нове америчке владе, нуди шанса да се пронађе решење косовског проблема и да се дође до свеобухватног споразума који ће донети и економски просперитет.

Хајко Мас је, на конференцији за штампу, после сусрета са шефом српске дипломатије Николом Селаковићем, рекао да је Немачка укључена у дијалог Београда и Приштине, те подсетио да ЕУ има свог специјалног изасланика, који је често у региону.

Селаковић: Компромис, али не да једна страна добије све

Суштина позиције Београда по питању односа са Приштином је у томе да је неопходан компромис који подразумева озбиљан приступ како ни једна страна не би добила све, већ да обе добију довољно, поручио је министар Никола Селаковић у Берлину.

"Разговарали смо о важном питању односу Београда и Приштине, дијалогу на пољу нормализације односе, а ја сам изнео позицију Србије и исказао подршку специјалном представнику Мирославу Лајчаку", рекао је Селаковић након састанка са шефом немачке дипломатије Хајком Масом, на заједничкој прес конференцији.

Селаковић је напоменуо да је по том питању, суштина позиције Србије, оно што увек говори и председник Александар Вучић, а то је компромисно решење, али које не подразумева да једна страна добије све, а друга ништа.

"Компромис подразумева озбиљан приступ, да будемо у ситуацији да ни једна страна не добије све, а да сви добију довољно", рекао је Селаковић.

Он је навео да се наставити разговори на ову тему, која је, каже, важна на европској агенди Србије, али је и од значаја за стабилност региона.

Селаковић је још једном позвао Маса да посети Србију, подсећајући да је та посета неколико пута планирана и одлагана.

"Али, желим да верујем да ће се што пре стећи услови да се видимо у Београду, да наставимо разговор, и заједнички да радимо на питањима од значаја за Србију и Немачку и европски пут Србије", рекао је шеф српске дипломатије.

Како је рекао, разговарали су о ЕУ путу Србије, нужности задржавања реформског курса на пољу владавине права, као и о слободи медија.

"Замолио сам за приступ који ће подразумевати много тога конкретног, јер су реформе имале успех увек када смо наилазили на отвореност у комуникацији и када нам је скретана пажња на ствари које би требало да се мењају", рекао је Селаковић.

Он је указао и на потребу отварања очигледније европске перспективе земљама Западног Балкана, региона који географски, културолошки, менталитетски припада европској породици народа.

Економска сарадња Србије и Немачке 

Селаковић је навео и да је одлична економска и привредна сарадња Србије и Немачке, у чијим компанијама у Србији ради 67.000 људи, а циљ је, каже, да се дође до бројке од 100.000.

Изнео је податак да је ниво трговинске размене 5,3 млрд евра, уз уверење да ће моћи да буде и виши.

Селаковић је поручио да је за Србију, Немачка кључан економски партнер и земља захваљујући чијој помоћи и предусретљивости је Србија успела да уради много на побољшању економске слике и животног стандарда грађана.

"Биће ми задовољство да наставимо сарадњу у будућности. Још једном, позивам те да дођеш у Београд, да наставимо разговоре. То нам је потребно у региону, да видимо много више људи из земаља ЕУ, чија се реч добро слуша и чији глас значајно утиче на даљи ток европског пута Западног Балкана и Србије", рекао је Селаковић. 

"Берлин сматра да Србија припада ЕУ" 

Говорећи о пандемији, немачки министар Мас је указао да је она онемогућила директне сусрете, те изразио задовољство што је коначно могао да угости свог српског колегу.

Говорећи о вакцинацији, рекао је да ће у оквиру Ковакс програма Западном Балкану бити испоручено више од милион вакцина, те да је ЕУ одлучила да пружи подршку у висини од 12 милиона евра региону.

Нагласио је да пандемија не познаје границе, и да се тиче целог региона.

Казао је да Немачка озбиљно схвата европску перспективу свих држава региона, додајући да Берлин сматра да Србија припада ЕУ.

Мас је истакао да је Србија поставила веома амбициозне циљеве, и да је важан проевропски курс, те да охрабрује владу у Београду да даље спроводи реформе.

Навео је и да постоји додатни формат подршке, а то је Берлински процес, чији је домаћин ове године управо Немачка.

Нагласио је да се тај процес тиче практичних корака као што је оснивање регионалне канцеларије за младе, заједничко тржиште, све што је опипљиво за грађане на путу ка ЕУ.

Разговарнао је, додао је, и о билатералним односима, истичући да не мисли само на преко 400 немачких предузећа ангажованих у Србији, већ и о видљивом знаку сарадње, а то је Амбасада Немачке у коју ће се особље уселити ускоро.

Изразио је наду да ће бити у могућности да дође у Београд на отварање.

Говорећи о ковид пасошима, Хајко Мас рекао је да ће Немачка залагати за постизање договора о пасошима о вакцинацији, а који ће бити прихватљив и за суседе ЕУ укључујући земље Западног Балкана.