Читај ми!

Јањић: Дијалог за унапређење живота људи, а не наметање једностраних решења

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић сматра да је главни предуслов за дијалог једнако поштовање права и слобода за све на KиМ. Дијалог у коме Србија треба да под притиском испуњава жеље друге стране је апсурдан, истиче Јањић.

Јањић у својој објави на Твитеру наводи да је дијалог Београда и Приштине важан пре свега ради нормализације живота на KиМ и у региону.

"Главни предуслов за дијалог јесте једнако поштовање права и слобода за све на KиМ, а то није случај. Потпуно се слажем са ставом да су исхитрена и наметнута решења неприхватљива", истиче игуман Високих Дечана.

Како оцењује, свако исхитрено или наметнуто решење које једнострано привилегује једну, а оштећује другу страну је суштински непримењиво и неправедно.

"Инсистирање на промени граница противно резолуцији 1244 УН као предуслова за договор је отворени позив за даљи конфликт у целом региону", упозорава Јањић.

Према његовим речима, од виталног је значаја наставак дијалога у доброј вољи, да се унапреди живот људи, заштити угрожена српска баштина на KиМ, заустави исељавање младих људи и поправи економска ситуација је од виталног значаја.

"Али дијалог у коме Србија треба да под притиском испуњава жеље друге стране је апсурдан", напомиње Јањић.

"Без споразума који би избрисао српску историју"

Игуман манастира Високи Дечани упозорава да би свеобухватни споразум који би угрозио суштински опстанак српског народа и СПЦ, довео до брисања наше историје.

"То би био отворени пример политичког диктата, који би пре или касније довео до конфликта који би угрозио цео регион и саму ЕУ. Ниједна нормална земља то не би прихватила", додаје Јањић.

Праведно решење ситуације на KиМ у великој мери ће утицати на будућност и углед ЕУ као посредника, сматра Јањић.

Каже да ЕУ у тој улози, са ставом земаља чланица које нису признале власт у Приштини, пре свега због могућих последица за своје државе, има обавезу да остане статусно неутрална и посредник добре воље.

Наглашава да је улога САД у процесу дијалога веома важна, посебно уколико се подржи тражење балансираног решења, поштовање људских и верских права, нарочито заштите светиња СПЦ, решења које ће, како је истакао, унапредити цео регион, али и у активној улози у процесу имплементације свега договореног.

"Дијалог без рокова и токсичне реторике"

"Што се тиче расположења огромне већине народа у Србији и дијаспори поводом идеје о евентуалном признавању самопроглашене независности јужне српске покрајине патријарх Порфирије је изнео јасан став рекавши да је референдум о Kосову извршен на Видовдан 1389. године", додао је игуман манастира Високи Дечани.

Указује да тај став није парола која негира права других већ напросто став већине народа Србије који би био потврђен и референдумом.

Дијалог Београда и Приштине је за већину нашег народа искључиво дијалог о начинима унапређења живота свих на KиМ, а не разговор о мењању граница Србије, сматра Јањић.

Јањић указује да је тренутно важно наставити дијалог уз посредништво ЕУ – без рокова, токсичне реторике и угрожавања безбедности Срба на KиМ, који не смеју постати колатерална штета (гео)политичких интереса.

"У оној мери у којој се превазиђе националистички наратив отвориће се и пут ка напретку", закључује Јањић у серији својих твитова.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво