Читај ми!

Фридом хаус: Србији два поена мање у области политичких права и грађанских слобода

Србија је у 2020. назадовала за два поена, и сада има укупно 64 у области политичких права и грађанских слобода, један је од закључака извештаја "Слобода у свету 2021 – Демократија под опсадом" међународне невладине организације Фридом хаус са седиштем у Вашингтону.

"Фридом хаус" Србију у извештају "Слобода у свету 2021 – Демократија под опсадом" описује као демократију у којој се у условима конкуренције одржавају вишепартијски избори.

У извештају се констатује да је изборна листа СНС-а победила на парламентарним изборима одржаним у јуну 2020. освојивши значајну већину. Опозиционе партије које су чиниле чланице претходног сазива Скупштине махом су бојкотовале гласање – тврдећи да су избори били нерегуларни. У фебруару 2020, неколико недеља пре него што су избори расписани, спуштен је изборни цензус у намери да се умањи ефекат бојкота.

У извештају "Фридом хауса" наводи се и да је полиција употребила силу против демонстраната окупљених током протеста у јулу 2020, због најаве пооштравања мера за сузбијање пандемије коронавируса, као и незадовољства због других видова државне политике.

Kонстатује се и да је реакција званичника на пандемију коронавируса била је нетранспарентна и да су ускраћиване информације повезане са пандемијом.

Регулаторно тело за електронске медије критиковано је због недостатка независности, а новинари су се суочавали са физичким нападима, кампањама блаћења и другим облицима притиска.

У извештају се наводи и да актуелне политичке странке углавном добијају већину медијског извештавања код јавних емитера.

Извештајем је обухваћено 195 светских држава и 15 територија и у истраживању је утврђен 15-годишњи узастопни глобални пад у области политичких права и грађанских слобода.

Земље Западног Балкана 

Седам западнобалканских држава поновило је прошлогодишњи учинак – задржавши се у категорији делимично слободних земаља. Словенија и Хрватска, које су чланице Европске уније, означене су као слободне државе.

У делу извештаја који се односи на Западни Балкан указано је да је у земљама тог подручја током 2020. забележено назадовање, али и напредак појединих.

У Црној Гори је прекинуто узастопно шестогодишње нарушавање политичких права и грађанских слобода, стоји у извештају, пошто су избори резултирали првом транзицијом политичке власти на опозиционе снаге од проглашења независности земље.

Истовремено, реизабрана је реформистичка влада Северне Македоније чије су се институције у великој мери опоравиле, прецизирано је у делу извештаја "Фридом хауса" који се односи на Западни Балкан.

Црна Гора је, захваљујући трансферу политичке моћи након избора, према тумачењу вашингтонске невладине организације, зауставила тренд пада и напредовала за један поен у односу на прошлогодишњи извештај, док је Северна Македонија оствареним скором од 66 поена, уз земље попут Судана, Малавија, Боливије и Чилеа – међу онима које су напредовале за три поена.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво