Читај ми!

Почело пролећно заседање Скупштине, прва тема реновирање и проширење установа културе

Скупштина Србије почела је редовно пролећно заседање. На дневном реду прве седнице је Предлог закона о Оквирном споразуму о зајму између Банке за развој Савета Европе и Србије. Средства су предвиђена за реновирање, обнављање и проширење установа културе.

Новчана средства у износу од 20 милиона евра из Споразума о зајму између Банке за развој Савета Европе и Србије – предвиђена су за модернизцију инфраструктуре у култури. Пројектни зајам биће утрошен, поред осталог, за радове на згради Народног позоришта у Београду, обнову и претварање старе Железничке станице у музеј и дигитализацију 11 центара културе.

"Друштвени утицај планираних улагања је веома значајан, јер ће допринети не само побољшању стања установа културе које ће постати функционалније и оперативније чиме ће се повећати број посетилаца и приход који те установе остварују, већ и развоју културног туризма у Србије", каже Вања Удовичић, министар омладине и спорта.

Укупни трошкови пројекта износе 30 милиона евра. Преостала средства биће обезбеђена из републичког буџета и других зајмова и донација. Обнављање установа културе, подржавају посланици владајућих странака што ће, кажу, допринети побољшању слике о Србији.

"Сви ови пројекти развијају културни туризам у Србији и важан су детаљ у овој културној и духовној обнови државе", поручује Стефан Србљановић, посланик СНС-а.

"Говори се и о дигитализацији чиме показујемо као држава да смо свесни и спремни да препознамо тренутак у ком живимо", навпди Радован Тврдишић, СПАС.

Из скупштинске клупе подршка предлогу о зајму, али и критика због прерасподеле средстава.

"Подржавам овај зајам, јер сматрам да је потребно улагати у културу, потребно је обновити институције и ту престаје моја сагласност са овим. Међутим, већина средстава ће отићи на Београд", поручује Владан Глишић, самостални посланик.

"Као и у Београду у културним институција и у АП Војводини такође имамо квалификовану радну снагу, добро управљање, а неке од њих се свакодневно се боре за боље услове за рад", каже Нандор Киш из СВМ-а.

Уочи расправе о тачкама дневног реда посланици су искористили право да поставе питања државним институцијама. Међу питањима и предлог да се прекину седнице парламента.

"Да ли сматрате да је сврсисходно да и ми прекинемо заседадње, не рад, имамо услове и ми да радимо другачије", упитао је Војислав Вујић из ЈС-а.

"Апсолутно одбијам овај ваш предлог. Без обзира што смо из исте коалиције, сматрам да је предлог апсолутно неодговоран и популистички", одговорио је Ивица Дачић, председник Скупштине Србије.

На почетку прве седнице пролећног заседања у овом сазиву интонирана је химна Србије. Претходно је испред Дома Народне Скупштине посланике дочекала Гарда Војске Србије.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво