Читај ми!

Лајчак у Приштини: Добар и конструктиван састанак са Куртијем

Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак стигао је у посету Приштини, чиме је почео мини-турнеју током које ће посетити и Београд, а потом и Подгорицу.

Мирослав Лајчак je први сусрет у Приштини имаo са лидером Самоопредељења Аљбином Куртијем.

Лајчак је на Твитеру објавио да је имао добар и конструктиван састанак са Куртијем. "Детаљно смо разговарали о дијалогу, са освртом на даље кораке", написао је Лајчак.

Курти је након сусрета изјавио да не пориче значај дијалога са Београдом, али да треба да буде добро припремљен.

"Информисао ме је о процесу дијалога уопште. Још једном сам објаснио да смо на овим изборима победили са нашим програмом који се фокусира на правду и запошљавање, да смо у условима пандемије ковида 19 и да нисмо против дијалога, али желимо да буде принципијелан и добро припремљен", рекао је Курти након састанка.

Курти жели, како преносе медији на албанском, да дијалог и даље буде један од приоритета његове владе, али да буде искрен и да учесници нису под притиском времена, већ да су посвећени суштини.

Лајчак је на Твитеру објавио да се састао и са амбасадором САД у Приштини Филипом Коснетом и командантом Кфора генералом Франком Федеричијем.

"Стигавши данас на Косово, састао сам се са америчким амбасадором и са командантом Кфора. Командант говори о тренутном развоју догађаја. Добра прилика да потврдимо наше снажно трансатлантско јединство", написао је Лајчак.

Поводом сусрета са Лајчаком, на Твитеру се огласио и амерички амбасадор.

"На данашњем састанку са представником ЕУ Мирославом Лајчаком, потврђена је америчка подршка заједничком процесу дијалога, који води ЕУ", објавио је Коснет на свом Твитер налогу.

Додао да је циљ свеобухватно решење, као и дубље евроатлантске интеграције, које су од користи свим грађанима.

Лајчак ће се сутра састати са в. д. председника Вјосом Османи, након чега је предвиђено обраћање медијима. Такође, састаће се и са политичким лидерима и представницима Европске уније.

Током треће по реду посете на месту посредника, нема саговорника што се дијалога тиче.

Нова влада и скупштина нису формиране, а људи из одлазеће владе неће бити на челу нове. Вјоса Османи има мандат вршиоца дужности председника тако да ни она нема кредибилитет да преговара о будућности дијалога.

Стога се оцењује да је посета Лајчака више упознавање са ставовима оних за које се очекује да формирају будућу владу, те да им пренесе да је дијалог приоритет и да без обзира на то ко формира владу, то питање не може да се игнорише.

То се пре свега односи на Аљбина Куртија који је до сада највљивао да му дијалог није приоритет.

У Приштини још кажу да је посета Лајчака сигнал да наставак дијалога очекују одмах након формирања нове косовске владе.

Специјални представник Европске уније за дијалог посетом Приштини почео је мини-турнеју, током које ће у среду посетити и Београд, а потом и Подгорицу.

Лајчак је пре посете поручио да у Београд не долази са "ултиматумом" и да у Београду не би требало да страхују због обновљене сарадње ЕУ и САД на решавању косовског питања.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво