Читај ми!

Шеф Канцеларије ЕУ у Приштини сматра позитивним што Курти дијалог сврстава као четврти приоритет

Изјаву председника покрета Самоопредељење и кандидата за новог премијера Аљбина Куртија да ће дијалог са Београдом бити међу четири приоритета косовске владе шеф канцеларије ЕУ у Приштини Томас Суниог оценио је као позитиван помак.

"Схватам да постоји позитиван развој у тим изјавама од тога да уопште није приоритет, па до приоритета број шест, сада је то четврти приоритет, па мислим да видимо добре знаке, јер је дијалог важан не само за Косово, већ и за цео регион", рекао је Суниог медијима на албанском, дан уочи најављеног доласка Мирослава Лајчака у Приштину.

Поводом још неодобрене либерализације визног режима за житеља КиМ, Суниог каже да разуме разочарање грађана због немогућности да слободно путују, подсетивши да је Европска комисија већ саопштила да су сви услови испуњени у 2018. години, те да је Европски парламент неколико пута потврдио тај став.

"Сада је на Савету ЕУ да одлучи, а ову одлуку доносе државе чланице, свих 27 чланица мора да се сложи с тим и онда да гласа за то. Могу да кажем да телу које је одговорно, претходи следеће председништво, што значи да је прва половина ове године Португалија, а друга половина Словенија и да зависи од места председавања како ће планирати дневни ред овог састанка и када ће бити стављен на дневни ред састанка, а затим од 27 држава чланица зависи како ц́е се одлучити по овом питању", додао је Суниог.

Препоручио је централним властима у Приштини да треба да интензивније да разговарају са чланицама ЕУ које имају недоумице око визне либерализације.

Суниог очекује да први контингент испоруке вакцине против коронавируса на КиМ стигне у марту.

"Чекамо прву дистрибуцију вакцина, надам се у наредним недељама или данима. Понављам, надам се, али у марту ", рекао је шеф Канцеларије ЕУ у Приштини. 

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара