Читај ми!

Дрецун: Лајчак гурнуо у страну ЗСО, појављује се прича о нон пејперу по ко зна који пут

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је за РТС да је оптимизам Мирослава Лајчака о напретку разговра Београда и Приштине заснован на погрешним чињеницама и погрешном схватању ствари.

Председник Србије Александар Вучић састаће са са представницима Срба са КиМ у касарни "Топлички устанак" у Куршумлији.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Милован Дрецун, председник скупштинског одбора за КиМ, рекао је да претпоставља да ће се разговарати о насталој ситуацији на КиМ после избора и усаглашавању Српске листе са званичном Београдом, јер је важно како ће се формирати власт, с обзиром на изјаве које даје Курти.

"Ситуација је неизвесна да ли ће бити вољан да позове Српску листу да учествује у формирању власти и разговараће се о усложњавању ситуације у решавању косметског проблема јер је стална комуникација Београда и представника српског народа на КиМ веома битна", рекао је Дрецун.

Каже да на седнице Одбора за КиМ позива институционалне представнике Срба да присуствују, очекује да се изјасне и очекује да изнесу своја запажања, проблеме.

Такође, Дрецун очекује да ће бити договорена стратегија за наредни период на састанку представника Срба са КиМ са председником Србије.

Указује на то да је јасно да ће се Бајденова администрација вратити старом курсу Демократске странке у САД, који подразумева снажан политички притисак на Београд да призна самопроглашену независност Косова, он је тако своју политику дефинисао у време предизборне кампање у документу "Визија за будућност односа са Албанијом и Косовом", где је рекао да САД очекују да дође до тзв. међусобног признања.

"Ми ту треба много снажније да потпуно одбијамо причу о међусобном признању, нема шта да се разговара о признању", рекао је Дрецун.

"Онај ко мисли да може да нас преко разговора у Бриселу натера или да нас уведе у ситуацију да зажмуримо на једно око и да се сагласимо са нечим што би могло да буде протумачено као признање, тај заиста има погрешна очекивања, и понаша се политички нерационално", каже он.  

"Проблем је усаглашено деловање Вашингтона и Берлина" 

Према његовим речима, сасвим је супротно свим нашим националним, државним интересима, интересима напретка и развоја економије да признамо самопроглашену државу Косово, то би разорило нашу државу, то би уништило будућност целокупног српског народа и најоштрије ћемо се супротставити свему томе.

Истиче да ће сада бити проблем усаглашено деловање између Вашингтона и Берлина, јер Берлин стоји на тврдој позицији да је Косово завршена ствар, и да Србија само треба да призна ту лажну државу, што је нама неприхватљиво.

"Да је цела прича завршена, да су могли без нас да доврше посао стварања те лажне државе, па онда би радили без нас. Косово не може без чланства у УН да стекне пуни међународни правни капацитет и зато желе преко разговора да нас доведу у ситуацију да морамо да признамо ту лажну државу Косово", истакао је Дрецун. 

Оптимизам Лајчака, који је говорио да је постигнут напредак

"Јавност није довољно упозната са ситуацијом око разговора Београда и Приштине. Лајчак ће ових дана боравити у Приштини у Београду, отвара се простор за спекулације, појављује се прича о нон пејперу, по ко зна који пут, добро су познати ставови", каже Дрецун.

"Имамо ситуацију да када се каже да је дошло до начелне сагласности око неких питања Београда и Приштине, током 11 рунди разговора прошле године, она не значи ништа, није дошло до напретка", указао је Дрецун.

Када је реч о питању несталих особа, Дрецун појашњава да Приштина тражи откопавања на локацијама у Србији где се сумња да су тела убијених Албанаца, а Србија излази у сусрет таквим захтевима.

"Ми имамо захтев да се врше откопавање на пет локација, одједном се појаве неки пожари на тим локацијама, или се у непосредној близини налази материјал који има радиоактивне карактеристике, говоримо о локацији, рецимо у Ђаковци где сумњамо да има неколико локација где су тела убијених Срба", рекао је Дрецун.

"Када се решавају питања о економској сарадњи, слободном протоку људи и робе, Албанци желе да изместе разговоре из Брисела у Цефту, где не могу да наметну своје интересе, настоје да са неком државном чланицом те организације, најпре са Албанијом, договоре о том питању и да онда она инсистира да се та организација понаша у складу са договором Приштине и Албаније, а не Приштине и Београда", рекао је Дрецун.

Дрецун каже да није било никаквог напретка, "ту видите да је оптимизам Лајчака заснован на погрешним чињеницама и погрешном схватању ствари".

Подсећа да је Лајчак ишао са тезом – ништа није договорено, док све није договорено. 

"Београд је одбио такав став, али Лајчак је гурнуо у страну Заједницу српских општина, што указује на намеру моћних западних земаља да се коначно издејствује само оно о чему Албанци говоре оркестрирано – тзв. међусобно признање", закључио је Дрецун.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи