Читај ми!

Дачић за РТС: Ја почињем разговоре са посредницима ЕП, странке се укључују у другој половини марта

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић каже за РТС да ће почетком марта почети дијалог у којем ће учествовати он и европски посредници, док се састанци са странкама очекују у другој половини марта.

Друга фаза дијалога власти и опозиције о изборним условима под покровитељством Европске уније требало би да крене 1. марта. Ивица Дачић је у Јутарњем програму рекао да је првог марта у ствари видео-конференција између њега као председника Народне скупштине и Дејвида Макалистера и четири посредника.

"Дакле, не учествују друге политичке странке. Само је реч о нашем видео-разговору. Они то сматрају на неки начин почетком тих активности, међупартијских разговора", објашњава Дачић.

Додао је да ће се састанци са странкама, од којих су се неке изјасниле за разговоре уз помоћ Европског парламента, а неке су против тога, дешавати тек након тог почетног разговора, вероватно у другој половини марта.

"Потребно је дефинисати те формате, ко ће учествовати. Имате ситуацију да неке странке не желе разговоре уз присуство странаца, како они то кажу, а с друге стране имате обавезу да слушате и њихове предлоге и њихове ставове", наводи председник Скупштине.

Прецизирао је да се ради о међустраначком дијалогу под покровитељством председника Народне скупштине, а не под покровитељством Европске уније.

"Тачна је формулација да је реч о међустраначком дијалогу под покровитељством Народне скупштине, односно председника Народне скупштине, а потпомогао је Европски парламент", објаснио је Дачић.

Поручио је да је власт у Србији спремна да саслуша све предлоге који се тичу побољшања изборних услова.

"С друге стране, желим да скренем пажњу да никакви изборни услови не могу да надоместе недостатак подршке, јер на крају крајева неће бирати међустраначки дијалог ко ће бити на власти, већ се то све завршити на изборима", указао је Дачић.

Не може се разговарати по принципу "политичког џубокса" 

Што се тиче тема разговора, Дачић је рекао да се ту не може разговарати по принципу "политичког џубокса", односно "фонтане жеља", и да се не може анализирати сваки предлог који се појави.

"Има десет платформи и верзија које долазе са различитих страна са различитим идејама. Између осталог, једна од тих идеја јесте да се овде на јавном сервису мењају уреднички тимови. Ја, искрено речено, не верујем да ће Европски парламент подржати било какав предлог против кога су они у суштини, а они су се увек залагали за јавни сервис који је ван политичког утицаја", рекао је Дачић.

Упитан колико је важан извештај ЕП о Србији, оцењује да јесте битно да видимо шта неко мисли, али је подсетио да Србија није чланица Европске уније и нема утицај на рад Европског парламента.

"Ми још не знамо тачан текст, треба све то саслушати. Ја сам рекао да смо ми спремни да сваки извештај који дође из Брисела овде разматрамо и доносимо наше оцене о томе", истакао је председник парламента.

"Замерам ЕП на антисрпским ставовима који се могу чути"

Замера Европском парламенту на неким веома агресивним ставовима, чак и отворено антисрпским који се могу чути на седницама ЕП.

"Замолио бих председавајућег да реагује, јер кад неко изјави да га радује што Србија није отворила ниједно поглавље, очекујем од председавајућег да реагује", поручује Дачић.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи