Читај ми!

Брнабић: Пресуда Симоновићу показала да у Србији нема недодирљивих

Премијерка Ана Брнабић је изјавила да је изузетно задовољна тиме што је донета пресуда Драгољубу Симоновићу за паљење куће новинара Милана Јовановића, јер то показује да више нема недодирљивих и да никог више у Србији не може да заштити чланска карта било које партије.

Ана Брнабић је, одговарајући на питање новинара да прокоментарише пресуду рекла да је тај случај добио судски епилог и да јој је жао што је толико трајао.

Додала је да ће урадити све што може да рад правосуђа буде још ефикаснији.

Брнабићева је честитала свима који су изгурали тај судски процес, додајући да није на њој да коментарише да ли је одређена казна премала или није.

"Важно је да је тај случај добио судски епилог и показао колико се Србија мења и каква је земља данас, колико се поштује владавина права и колико радимо заједно на безбедности новинара и заштити слободе медија. Дат је добар пример да у Србији нема заштићених и да никаква чланска карта не може никог да заштити", нагласила је премијерка.

Истакла је да до пре 10 година није била таква ситуација и да, како је рекла, "новинари нису смели да писну", и да веома дуго нису могле да се открију убице Славка Ћурувије.

"Сада се то решава брзо и ефикасно. Ово је данас много боља земља, у којој се много више поштује владавина права", рекла је Брнабићева и поручила да ће се тако и наставити.

На питање новинара зашто није покушала да помогне Милану Јовановићу и зашто СНС није сада издала никакво саопштење, Брнабићева је рекла да су за ту странку дела много важнија од речи и саопштења, и да је много битније то што СНС није стала у заштиту човека који је осуђен за кривично дело.

То много говори о СНС-у и о Србији данас, јер више нема заштићених, истакла је она.

Када је реч о помоћи Јовановићу, Брнабићева је рекла да Влада нема правни основ да издвоји 10.000 евра да се опреми његова кућа.

"Осим ако није реч о угроженима од поплава и слично. Све остало што сам могла урадила сам. Можда то није довољно, али Јовановић зна шта сам урадила, као и Веран Матић."

Брнабић: Очекујем од надлежних да провере гасификацију Гроцке

Премијерка је рекла да очекује од надлежних институција да истраже да ли је било малверзација у гасификацији општине Гроцка.

На питање новинара шта је било са новцем за гасификацију Гроцке и да ли ће бити истражено шта је у вези с тим радио бивши председник Општине Драгољуб Симовић, Брнабићева је рекла: "Што се тиче гасификације Гроцке, надлежне институције раде свој посао, нисам истражни орган. Показали смо да нема заштићених и очекујем да надлежне институције наставе да раде и, ако имају нешто, да подигну оптужницу."

Поручила је да правосуђе треба да ради свој посао и у том случају.

Брнабић: Момировићу је стало да се путеви заврше што пре

Премијерка је рекла је у понашању министра инфраструктуре Томислава Момировића према радницима приликом обиласка градилишта обилазнице око Београда видела емоцију, бригу и жељу да радови у том делу буду завршени у договореном року.

Одговарајући на питање новинара да прокоментарише снимке на којима је министар грдио раднике због кашњења радова, Брнабићева је рекла да можда није нашао прави речник, али да је показао да му је стало да изградња буде завршена у договореном року.

"Ја сам из тог снимка видела министра коме је стало да се путеви заврше што пре, да изградња не касни, да се рокови не померају. Да ли је нашао прави речник, о томе можемо да дискутујемо, али ја сам видела емоцију да ако нешто може да буде завршено данас, да се не оставља за сутра", рекла је Брнабићева.

Истакла је да грађани рад Владе Србије оцењују на основу резултата и навела да грађани желе нове путеве што пре, а не за тридесет година.

"Нас грађани оцењују по резултатима, не по француском понашању. Трудимо се да послове завршимо најбоље и најбрже што можемо", рекла је Брнабићева.

Навела је да је јуче на састанку са председником Вучићем и министрима речено да изградња инфраструктуре мора да се убрза јер, истиче, грађани не могу да чекају, као ни БДП.

Додала је да он не присуствује данашњем отварању Центра за прикупљање и обраду података са ауто-пута и пуштању у рад пуњача за електрична возила јер то није у његовом ресору већ у ресору Министарства за заштиту животне средине.

Навела је и да поједини опозициони медији имају двоструке стандарде, јер, како каже, када је лидер ССП Драган Ђилас вређао студенте то није била вест и није било за осуду, а да је на тим медијима данас главна вест када министар грди раднике због пробијања рокова.

На питање новинара директору ЈП "Путеви Србије" Зорану Дробњаку како се осећао када га је, заједно са осталим радницима, министар прозвао због кашњења радова, Дробњак је рекао да он није сујетан и да разуме нервозу министра, а да ће се они трудити да посао заврше што пре.

Објаснио је да у тунелу није проблем расвета или вентилација, већ да је установљено да је потребно урадити нову изолацију због чега ће вероватно завршетак радова пробити договорени рок – 15. април.

Премијерка је реаговала на то питање новинара упућено Дробњаку и упитала да ли су питали студенте како су се они осећали када их је Ђилас вређао.

"То су ти дупли стандарди који нас неће направити бољом земљом", закључила је Брнабићева.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво