Читај ми!

Борељ: Не претварамо се, желимо Западни Балкан у ЕУ

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ поручио је да Европска унија улаже много новца у Западни Балкан и да није фер рећи да се ЕУ само претвара да жели земље из региона у свом саставу.

Борељ је рекао да желе да помогну државама Западног Балкана да се приближе, да уђу у систем ЕУ.

"Није тачно да се само претварамо да желимо земље Западног балкана у ЕУ. Те државе имају будућност у ЕУ, али те земље морају да ураде домаћи: да спроведу реформе, да испуне стандарде који важе за све чланице", рекао је Борељ гостујући на онлајн конференцији Америчког атланског савеза "Разговори с високим представнико ЕУ Жозепом Борељом".

Он је додао да су Русија, Кина и Турска такође присутне на Балкану, те да се представаљају као да је њима више стало до Западног Балкана него Европској унији.

"Али ми настављамо процес ширења, корак по корак. Слободан визни режим је реалност, можда не за све земље Западног Балкана. Усмерили смо дијалог Београда и Приштине на прави пут. ЕУ помаже Балкану много више него остали, али ми можда нисмо добри у пропаганди. Девет милијарди евра је наш економски план за Западни Балкан", нагласио је Борељ.

Каже да европски блок инвестира много више новца од Кине, Русије и Турске на Балкан, али да можда морају боље да објасне шта и зашто раде.

"Ми помажемо, али тражимо реформе. Остали не траже. Реформе које тражимо нису хир, него је то потребно тим земљама и њиховим становницима, као што је рецимо искорењивање корупције. Штета је ако неки људи мисле да се само претварамо. То није фер", оценио је.

Борељ је говорио и о санкцијама Русији, о односу са Кином, о односима САД и Ирана.

"Претходна америчка администрација је хтела да запоцне неку врсту хладног рата са Кином. Ми јесмо ривали са Кином и јесмо много ближи Америци, али то ривалство не мора да траје довека. Истовремено смо и партнери са Кином у неким областима",навео је он.

У случају Ирана каже да је нуклеарни споразум тријумф дипломатије, али примећује да једна страна каже: ''прво попустите ви, па ћемо ми'', док друга страна поручује: ''испуните наше захтеве, па ћемо ми ваше''...

Бореље поручује да то мора да крене некако, а не да остане на речимо.

"Потребно је да ставимо обе стране за преговарачки сто, да се изгради поверење између САД и Ирана, то је једини прави пут", закључио је.