Читај ми!

Тринаест година једнострано проглашене косовске независности – Албанци разочарани, Срби изоловани

На Косову и Метохији Албанци обележавају 13 година од једностраног проглашења независности. Колико су им остварена очекивања, да ли су задовољни условима у којима живе? Где су данас Срби на Космету?

Албанци на Косову и Метохији су обележили овај дан облежили нерадно, дакле празнично. Али то је оно што се види на површини. У сржи, већина Албанаца на КиМ живи са изневереним очекивањима, а то су демонстрирали претходних дана тако што су одбацили политичку опцију која је управљала Косовом од 1999. године.

Вође бивше ОВК и креатори послератне политике на Косову су у притвору Специјалног суда у Хагу. Током њихове владавине на Косову су се распространили непотизам, партијско запошљавање, обрачун са политичким противницима, корупција, организовани криминал, пљачка јавне имовине.

Људи су уморни од такве политике и траже промене. Нова политика је пред новим изазовима. Да ли ће успети, нема великих гаранција, јер су негативне вредности дубоко укорењене.

Сваки трећи, ако не и други млади Албанац са Косова и Метохије, жели да оде у иностранство како би пронашао егзистенцију. Челници Европске уније из године у годину одлажу визну либерализацију за житеље Косова, што међу младима изазива још већу нервозу и фрустрацију.

Срби који живе на КиМ су и даље изоловани, углавном у сеоским срединама, изузев Срба на северу који су на компактнијем простору и географски наслоњени на централну Србију.

Свих ових година од 1999. Албанци као већина нису прихватали Србе онако како је то гарантовала и обећавала међународна заједница. Срба нема у централним институцијама и у администрацији, иако имају право на 10 одсто места.

За злочине над Србима није било правде или је она селективна. Србима пресуђују без јасних доказа да су учинили ратне злочине.

О бројнијем повратку Срба на Косово и Метохију нико не размишља. Затворени у својим срединама Срби чекају расплет, верујући да могу да остану да живе на КиМ.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи