Читај ми!

У Ваљеву одржан први скупштински колегијум ван зграде Парламента

У Ваљеву је одржана седница првог Колегијума Скупштине Србије који је организован ван зграде парламента. Председник Скупштине Ивица Дачић изјавио је да локални избори у Kосјерићу, Зајечару и Прешеву, који су заказани за 28. март, не могу бити одложени, јер би се на тај начин кршио Устав Србије.

Седнице скупштинског Kолегијума одржавају се сваког уторка, а на предлог шефа Посланичке групе СНС Александра Мартиновића данас је одржана у Ваљеву.

Ивица Дачић каже да су са начелником Округа, градоначелником Ваљева и председницима општина разговарали о темама које су важне за грађане, као што су реконструкција Ваљевске болнице, загађење ваздуха, регионални отпад, путеви, измена Закона о експлоатацији природних ресурса.

"Разговарали смо о промени Закона за коришћење ресурса, јер по важећем закону сва накнада за коришћење ресурса (у случају Ваљева вода) иде Републици, а не враћа се општини", рекао је Дачић. 

На питање новинара зашто баш Ваљево и какву ће корист грађани имати од тога, Дачић је рекао да ће проблеме и предлоге Ваљеваца које су данас чули проследити надлежним органима.

"Ми не замењујемо Владу, ни органе извршне власти. Али што се чешће понавља да проблем постоји, и што се чешће тражи решење, пре ће и да се добије", рекао је он.

Додаје да је жеља представника парламента да буду што више у контакту са народом који их је бирао, да за данашњи Kолегијум учесници не добијају надокнаду, већ сами сносе трошкове пута.

"Једина је жеља да Скупштина Србије не буде само Београду", навео је Дачић.

"Нема одлагања избора у Зајечару, Kосјерићу и Прешеву"

Дачић је, након седнице Kолегијума Скупштине Србије рекао новинарима да су локални избори расписани јер су прошле четири године мандата и да ниједна друга могућност не постоји.

Део опозиције тражио је одлагање локалних избора док се не оконча дијалог власти и опозиције о изборним условима, уз посредовање Европске уније.

Дачић је истакао да локални избори у Kосјерићу, Зајечару и Прешеву, који су заказани за 28. март, не могу бити одложени, јер би се на тај начин кршио Устав Србије. 

"Зар мислите да бих ја расписао изборе да није био ред да се распишу избори у Kосјерићу и Зајечару. Што се тиче Прешева ту постоји привремени орган и био је захтев од стране Шаипа Kамберија да се распишу избори", рекао је Дачић.

Навео је да има много захтева опозиције за које, како је рекао, једва чека да стигну пред Европски парламент и да га занима шта ће они рећи на предлог као што је увођење уређивачких тимова у Јавном сервису, да се поставе повереници – кризни штабови у Владу и јавна предузећа.

Најавио је да ће ускоро бити међустраначки дијалог уз посредовање ЕУ.

"Надам се да ће бити настављено и поткрепљено конкретним предлозима о томе како да се унапреди политичка ситуација у Србији", рекао је Дачић.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи