Читај ми!

Апсолутна победа Српске листе у српским срединама, Самоопредељење мора у коалицију

У српским срединама на Косову и Метохији Српска листа, која је освојила 10 мандата на ванредним парламентарним изборима, остварила је апсолутну победу и стабилно присуство у новом скупштинском сазиву. Покрет Самоопредељење Аљбина Куртија освојио је највише гласова, али ће му за формирање будуће косовске владе бити потребна нека коалиција.

Српска листа је потврдила резултат са претходних избора. Током предизборне кампање представници Српске листе су грађанима обећали да ће бранити националне интересе Срба, кроз пуну сарадњу са Београдом и председником Александром Вучићем.

Поручивали су да је сарадња са Београдом потреба како због Срба који живе на Косову и Метохији и њихових интереса, тако и због тога да би председнику Вучићу омогућили да у будућности може да одбрани оно што се на том подручју одбранити може – то је право на живот.

Српска листа ће након потврђивања резултата и у новом сазиву косовске скупштине имати стабилно присуство и може равноправно са странкама Албанаца да учествује у формирању будуће владе у Приштини.

Без обзира на то да ли ће формално бити део будуће коалиције или неће, Срби ће преко Српске листе управљати најмање једним министарством у будућој косовској влади.

Обистиниле су се прогнозе да ће Покрет Самоопредељење Аљбина Куртија освојити највише гласова. На основу добијених 48 одсто гласова имаће у косовској скупштини 55 мандата од 120, али то је ипак недовољно да самостално формира владу у Приштини.

Нека коалиција је неопходна, а с ким то је већ питање, јер ће Аљбин Курти имати могућност и да са посланицима мањинских партија формира нову косовску владу.

Може и без других албанских партија да има просту већину од 61 посланика, али за двотрећинску подршку потребно је да успостави ширу сарадњу са најмање две или три странке.

Без обзира на то што је победа Самоопредељења најубедљивија у послератном периоду, биће му тешко да формира нову косовску владу и стабилну већину, јер су они који себе виде у будућој влади, попут Рамуша Харадинаја, већ јасно назначили да желе крупан залогај, а то може да буде место будућег косовског председника.

Аљбин Курти био је косовски премијер прошле године два месеца, али је смењен због односа према дијалогу са Београдом. Сада када је ојачао своју позицију, може више него раније да компликује напоре Запада да обнови дијалог Београда и Приштине.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво