Читај ми!

Ванредни парламентарни избори на КиМ, интерно расељени организовано на гласање

Данас се одржавају ванредни парламентарни избори на Косову и Метохији. Готово 1.800.000 бирача гласа за 120 чланова парламента. На гласачком листићу је 28 листа, међу којима су три српске групације. Први пут изборе не прате посматрачи ОЕБС-а.

У школи "Краљ Милутин" у Грачаници биралишта су отворена на време, у 7 сати, а биће затворена у 19 часова. Гласање се одвија уз поштовање епидемијских мера. Гласачи носе маске, а на самом бирачком месту поштује се и дистанца колико је то могуће.

Посматрачке тимове најавили су из ЕУ, утицајних западних земаља и локалне институције.

У свим српским срединама мање је за око 27.000 бирача него на прошлим изборима, према статистици невладиних организација. Највише брисања гласача има у северним општинама – Косовској Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку, око 16.000. Ради се о, како кажу у централној изборној комисији, особама које нису обновиле документацију и са старим Унмиковим личним картама неће моћи да гласају.

На изборима не учествују вође бивше Ослободилачке војске Косова – Хашим Тачи, Кадри Весељи, Јакуп Краснићи и Реџеп Сељими – који су у притвору Специјалног суда у Хагу. Тако је ратно политичко крило у трци за посланичка места остало прилично хендикепирано у односу на покрет Самоопредељење Аљбина Куртија.

Курти је последњег дана предизборне кампање најавио да ће првих дана или недеља ако постане премијер успоставити реципроцитет према централној Србији. Рекао је да ће то учинити зато што је одлазећа влада Авдулаха Хотија међу првим акцијама које је предузела уклонила реципроцитет.

Представници Српске листе су током кампање обилазили поједина домаћинства у српским срединама, а друге две српске групације – Грађанска иницијатива за слободу, правду и опстанак и Српски демократски савез – готово да нису били видљиве током кампање.

С друге стране, кампања код представника албанских партија била је мимо свих епидемијских правила. На скуповима је било и по неколико стотина људи, тако да се наредних дана може очекивати пораст броја заражених коронавирусом.

Због опасности од заразе биће мање посматрача на биралиштима, тек њих око 500 на 2.300 бирачких места.

Аутобуси са интерно расељеним лицима, који су кренули на КиМ да остваре право и гласају, без проблема су, након сат времена чекања због гужве и контролне процедуре, прешли пункт Јариње, јавља репортер РТС-а.

Они су кренули ноћас из Београда, а јутрос из Краљева, организовано аутобусима, пут Косова и Метохије.

Избори су осми по реду од сукоба 1999. године и пети пре истека мандата косовског парламента.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво