Читај ми!

Вучић: За глобални опоравак неопходан повратак мултилатерализму и сарадњи

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је неопходно да се свет врати мултилатерализму и сарадњи, јер је то једини пут за суочавање са заједничким изазовима и глобални опоравак.

Александар Вучић је, у обраћању на Самиту лидера процеса "Појас и пут", рекао да је пре две недеље, у говору на Светском економском форуму, председник Кине Си Ђинпинг рекао да подељени свет не може да се бори против заједничких изазова са којима се суочава човечанство.

Вучић је истакао да будућност света треба да се одлучује кроз сарадњу, као и да од научних и технолошких напредака треба да бенефит има цело човенчанство.

Председник је рекао да га је сагласан са говором председника Сија, који се заложио за потребу интензивирања комуникације и припремања будуће сарадње у пост ковид опоравку, додавши да је сагласан са закључком да кроз механизам сарадње Кине и земаља Централне и источне Европе постоји формат који може допринети развоју сарадње.

Изразио је и задовољство због раста робне размене између Кине и земаља централне и источне Европе, рекавши да је порасла прошле године за 8,4 одсто и да је изнад 100 милијарди долара.

У робној размени Србије са светом, према речима Вучића, Кина је прошле године заузела треће место са 3,7 милијарди долара, што је раст од 30 одсто у односу на 2018. годину.

У последњих пет година, каже, извоз Србије у Кину порастао је за 50 одсто.

С тим у вези је подсетио да је вредност извоза Србије у Кину 2010. била свега 7,3 милиона долара, а сада је већа од 377 милиона долара.

У свом говору Вучић се осврнуо и на резултате Србије, рекавши да је наша земље прва у Европи по расту, а друга по вакцинисаности грађана.

Истакао је да Србија намерава да сачува те добре резултате. 

Подсетио је да је вакцинација у Србији почела кинеском Синофарм вакцином, Фајзеровим и руским цепивом, те да очекује вакцине преко Ковакс програма и ЕУ.

"Србија је успела да буде позитиван пример у целој Европи захваљујући несебичној помоћи Кине", подвукао је Вучић.

"Дигитализација и роботика пут за даљи развој" 

Нагласио је и да Србија жели да ојача позицију лидера у региону по питању дигитализације и роботике, јер у томе видимо пут за даљи развој.

Вучић је додао да иницијатива "Појас и пут", као величанствена визија председника Кине добија јасан облик управо пред нашим очима.

"Србија је на ЕУ путу, али истовремено чини све да ојача везе са својим кинеским пријатељима", указао је Вучић.

Он је изразио уверење да је континуирани дијалог на највишем политичком нивоу круцијалан за развој стратешких односа између Србије и Кине, пре свега, у економији, култури и области здравства.

"Надам се да ћемо, чим епидемиолошка ситуација у Србији дозволи, имати прилику да дочекамо председника Сија у Србији", истакао је председник Србије.

Он је изразио задовољство што пандемија није утицала на реализацију пројеката које у Србији реализују бројне кинеске компаније, на изградњи железничке, путне инфраструктуре, у енергетици.

Вучић је подсетио да је крајем јануара потписан Меморандум Владе Србије, Града Београда, кинеске компаније "Power China" и француске компаније о изградњи београдског метроа, која би требало до краја ове године.

"Очекујемо да ће наша сарадња додатно ојачати у области спорта, пољопривреде, образовања, науке, технологије", рекао је Вучић и подсетио да је од великог значаја и пројекат Кинеско-српског индустријског парка "Михајло Пупин", који ће се градити у Борчи.

Председник Србије се кинеском председнику захвалио у своје, и име грађана Србије на свој помоћи, подршци, мединциској опреми коју је Кина учинила доступном Србији.

Вучић је поручио и да ће само кроз истинску и сарадњи међу земљама, разменом искуства и у духу солидарности и разумевања, те проналажењем нових модела за сарадњу, глобални опоравак бити могућ.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво