Читај ми!

Брнабић за РТС: Живимо на корак од нормалности, у Србији ускоро вакцина четвртог произвођача

Уз борбу против коронавируса, борба пртив организованог криминала је главни приоритети ове Владе јер жели да искорени криминал, рекла је за РТС председница Владе Србије Ана Брнабић. Премијерка најављује нове добре вести када је реч о вакцинама, као и скори долазак вакцине четвртог произвођача.

Ана Брнабић је гостујући у емисији "Четвртком у 9" РТС-а рекла да је данашње хапшење сигурно обележило 100 дана рада Владе, јер је борба против организованог криминала приоритет Владе и државни циљ.

"Тајминг није био намештен да се поклопи са 100 дана рада Владе и желим да се захвалим свима који су на овоме радили, на њиховом труду и жртви, а они су одредили када ће деловати. Ми настављамо ову борбу да би Србија била сигурно и безбедно место за живот", рекла је премијерка.

Брнабићева хапшење криминалне групе види као највећи удар организованом криминалу од операције "Сабља" 2003. године.

"Ово је тек почетак. Настављамо ову борбу", рекла је Брнабићева за РТС и навела да постоје још неки градови, као што су Суботица, Врање и Ваљево, где треба да се надлежни обрачунају са организованим криминалом.

Оцену председника Србије о досадашњем раду Владе види као добронамерну.

"Вучић је рекао да је потребно веће јединство и више ентузијазма, али нама је помогло то што смо заједнички радили и имали подршку председника. Нисам објективни посматрач свог рада и рада Владе. Самокритична сам и увек тражим боље и више и од себе и од својих сарадника. Највише бих волела да функционишемо као пре пар година када смо могли да размишљамо само о реформама, али сада нам је главни приоритет борба против коронавируса и остаје вам мање времена да се посветите инфраструктурним и другим пројектима, а Србија не сме да изгуби ни један дан", објаснила је председница Владе.

Премијерка је навела пример да је у јануару ове године реализовано 43 одсто онога што је буџетирано за разлику од прошле године када у истом месецу реализовали 19 одсто више.

"Постоји неколико проблема, али ми је драго што када говоримо о буџету Србије и о ономе што је имплементирано ми разговарамо као најразвијенија земља и волела бих да је тако било и у мандатима претходних Влада. Има да се унапреди још милион ствари, али је посвећеност рада ове владе неупоредиво већа него рецимо 2014. године", рекла је Ана Брнабић.

Премијерка не размишља колико ће трајати мандат ове Владе ни када ће избори и то тражи и од свог тима.

"Важно је да сваки дан радимо, као да ће избори бити сутра. Ми заиста радимо у ванредним околностима. Имамо доста нових министара који треба да се уходају. Неки од нових министара могу и да погреше у буџетирању, стари не могу", рекла је Брнабићева.

Драго јој је, каже, што имамо председника који је такав ауторитет и даје уз подршку и добронамерне критике и савете Влади.

"Одлично је што је председник скренуо пажњу на неке ствари и очекујем и од себе и од свог тима да то исправимо и да се поправимо", рекла је Брнабићева.

Скоро милион пријављених за вакцину

Премијерка Србије каже да се за вакцинацију до сада пријавило готово милион грађана Србије и очекује да тај број буде и много већи јер како каже у наредним данима очекује добре вести.

"Свако ко буде желео да се вакцинише у Србији имаће вакцину. Очекујем да ускоро добијемо и вакцину четвртог произвођача. У наредним данима имаћемо прелепе вести. Преговарамо сваки дан и на то одлази 50 одсто мог времена, а и времена председника јер то је и политички и дипломатски рад", рекла је Брнабићева.

Србија је једна од пет земаља у свету која има највише вакцина по глави становника, истакла је премијерка.

"До сада смо добили 1.170.000, а очекујемо још пар стотина хиљада ускоро. Не морају људи да виде све шта се дешава иза сцене, али ништа није пало са неба, ништа се не дешава случајно", нагласила је Брнабићева.

Истиче и да за сада нема попуштања мере, иако, како каже једва чека тај дан јер је то добро и за буџет и за економију земље.

"Наш циљ је да покушамо да се спустимо на испод 1.000 заражених дневно. У овом тренутку проценат позитивних у односу на број тестираних стагнира што је с једне стране лоше, али и добро јер последњих 10 дана имамо пад броја хоспитализованих у односу на отпуштене из болница", објаснила је премијерка.

Каже да када погледамо друге земље и како оне живе далеко од сваке нормалности Србији иде добро.

"Ми се феноменално држимо, на корак смо од нормалности и ја се надам да ћемо тако и да наставимо. У другим земљама имате полицијски час, демонстрације, мањак вакцина, а ништа од тога код нас нема. Код нас сви питају када ћемо да попустимо мере али ми морамо да здравственим радницима обезбедимо минут предаха и да имамо даљу вакцинацију", истакла је премијерка. 

Према речима премијерке да нисмо ставили фокус на дигитализацију управе не би могли да имамо овај информациони систем.

"Прошле године у јеку коронавируса нисмо имали проблем при упису дете у вртић или у основну и средњу школу и наставићемо са тим. Сада сви грађани знају за еУправу и на тај начин ћемо моћи још много да понудимо грађанима", рекла је председница Владе.

Нови пакет помоћи грађанима и привреди

Не слаже са критикама да је новац који је опредељен за помоћ грађанима требало другачије прерасподелити.

"Када видимо резултате из прошле године је да је пакет мера који смо примењивали допринео  томе да будемо једна од најуспешнијих економија. Ово није социјална помоћ, сви најугроженији добијају помоћ. И мислим да бисмо више времена изгубили на утврђивање ко су најугроженији и где подвући линију. Очекујем да ће ефекат мера бити као и прошле године јер дајемо све од себе кроз пакет подршке грађанима и пакет помоћи привредницима", рекла је премијерка.

Уз то у наредним месецима најављује и отварање нових погона од инвеститора из Немачке, Јапана и Кине.

"Верујем у привреду и грађане, а важно је и да грађани верују у своју земљу и да знају да није смак света и да могу и нешто да потроше", рекла је Брнабићева.

Реструктурирање јавних предузећа

Када је реч о реструктурирању јавних предузећа попут ЕПС-а и "Србијагаса" премијерка каже да та реформа јесте дуго одлагана али и да та предузећа данас много боље послују него раније.

"Та врста реформи је дуго одлагана јер не можете све реформе у исто време да спроводите, настао би хаос. И са ММФ-ом и са Европском банком за обнову и развој радимо на реструктурирању јавних предузећа. Ми смо већ видели да се ствари мењају, ЕПС па и "Србијагас" неупоредиво боље послују него пре седам, осам година. Ми морамо о томе да разговарамо али те фирме имају новац на својим рачунима да инвестирају и не мора држава да им даје новац као раније", рекла је Брнабићева.

Дијалог власти и опозиције

Премијерка каже да јој је драго што не учествује у међустраначком дијалогу јер то није посао Владе већ да разматра препоруке ОДИХР-а.

"Ми смо направили радну групу а извештај ће бити готов следеће недеље када ћемо то дати на увид јавности и јавну дискусију" рекла је премијерка.

Као члан СНС-а каже да је та странка показала отвореност и флексибилност али да то не може да каже за све опозиционе странке.

"Ми смо увек били ту за столом да разговарамо и није питање да ли нам је то у интересу. Некима из опозиције није у интересу да имамо дијалог јер се дешавало да после првог састанка напустите дијалог који су тражили", рекла је за председница Владе.

Према њеним речима делу опозиције није у интересу да учествују у међупарламентарном дијалогу, јер им, како је рекла, треба алиби да не учествује на изборима.

Отварање поглавља није индикатор напретка 

Премијерка се не слаже са констатацијом да евроинтеграције Србије стоје, јер отварање поглавља није индикатор за напредак земље.

Брнабићева каже да Србија свакодневно постаје друштво све сличније европском и да се прошле године радило на веома тешком и обимном поглављу 27, владавини права, као и да је усвојен акциони план за медијску стратегију.

"Одлука да ли ће отворити поглавља у неком проценту зависи од нас, али и од тога да ли желе да дају сигнал Србији", рекла је Брнабићева.

Мисли и да ЕУ не жели да прави велико раслојавање међу земљама кандидатима, и да нису могли Србији да дају зелено светло за отварање поглавља, а да са Албанијом и северном Македонијом и не започну преговоре.

Брнабићева је за РТС рекла да су, по њеном мишљењу, две ствари обележиле првих 100 дана владе – отварање две нове ковид болнице и набавка вакцина.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво