Читај ми!

Годфри: Бајден и његов тим уважиће српске интересе

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Ентони Годфри верује, како каже у интервјуу за Танјуг, да ће тим новог председника Џозефа Бајдена имати у виду српске интересе и да ће они бити уважени у решењу косовског проблема.

"Интереси Србије треба да буду уважени у било ком решењу", нагласио је Ентони Годфри у првом интервјуу после инаугурације Џозефа Бајдена и додао да САД очекују да ће то решење бити постигнуто у оквиру дијалога који води ЕУ.

На питање треба ли Србија да стрепи од могућности реафирмисања некадашње политике демократа према Београду Годфри одговара: "Не мислим. Администрација има велико искуство са Западним Балканом и заиста се радује ангажовању овде".

Он такође истиче да су српски економски напредак и лидерство у региону једна од позитивних прича у последњих неколико година, те каже да је поносан на партнерство које Србија и САД имају и изражава уверење да ће нови Бајденов тим увидети вредност сарадње са Београдом.

"У потпуности подржавамо дијалог који води Европска унија између Београда и Приштине. Знам да ће америчка администрација подржати српске идеје јер ми знамо да једино решење, које би било трајно решење за овај регион, јесте оно које стране у преговорима постигну међусобно", истакао је Годфри и нагласио да су председник Бајден и државни секретар Ентони Блинкен већ рекли да подржавају дијалог под окриљем ЕУ.

О Вашингтонском споразуму 

Када је реч о Вашингтонском споразуму и покушајима Приштине да релативизује значај тог документа, Годфри каже да Вашингтон уважава преузете обавезе.

"Оне су како у интересу Србије, тако и у интересу САД. САД желе да овај регион буде више економски повезан. Државни секретар Блинкен је био јасан у свом обраћању у Сенату о томе да подржава економску нормализацију. И то је срце споразума који су постигнути у Вашингтону", наглашава Годфри.

САД, тврди он, поштују своје обавезе, а очекује да ће то учинити и друге стране.

"Било ми је драго када сам чуо из телефонског разговора између Бајдена и Меркелове да ће им Западни Балкан остати у фокусу. Моја очекивања су да ће наш рад са ЕУ, јер ми подржавамо дијалог под окриљем ЕУ, бити настављен", додаје Годфри.

Када је реч о недавно објављеном извештају Међународне кризне групе у коме се наводе три могућа решења косовског проблема, али и апела упућеног САД и ЕУ да одустану од "догматских политика" по том питању, Годфри каже да они слушају све изворе, те да веома заинтересовано читају извештаје.

"Из тог извештаја може много да се научи", каже он.

"Србија и САД већ имају истинско партнерство" 

На питање како достигнути ниво правог партнерства између САД и Србије, које је апострофирао српски председник Александар Вучић у честитки упућеној Бајдену, Годфри каже да Србија и САД већ имају истинско партнерство.

"Ове године Србија и САД ће обележити 140 година од успостављања дипломатских односа и то је нешто чему се заиста радујем, да прославим овде у Београду, али председник Александар Вучић је у праву када каже о томе да треба гледати напред", рекао је Годфри.

И ја мислим, истиче он, да најбољи дани за Србију тек долазе и слажем се са његовим очекивањима да ће Србија наставити да развија своју економију, своје односе са суседима, поштовање људских права и да ће успети у свом циљу –- чланству у ЕУ.

"Имам пуно оптимизма и делим са председником Вучићем његов циљ да се унапреди партнерство између САД и Србије", нагласио је Годфри.

Где ДФЦ може да помогне 

Упитан шта можемо очекивати од споразума који је прошле недеље потписао са министром финансија Синишом Малим о подстицању инвестиција, Годфри каже да је веома поносан на тај споразум.

"ДФЦ је нова организација америчке владе. Она има више механизама него претходна Overseas Private Investment Corporation,  када је реч о гаранцијама за кредите, новим инвестицијама, техничкој подршци. Постоје нови механизми помоћи и нови инвестициони механизми који захтевају билатерални споразум, да би могли бити легално реализовани у Србији. И то је била основна потреба за нови споразум", објашњава Годфри.

Он каже да је веома важно што је рад ДФЦ снажно подржан и у новој администрацији САД, те да они желе да изграде економске везе, али и помогну Србији у развоју средњих и малих предузећа.

"Желимо да Србија развије капацитете за обновљиве изворе енергије, али и више диверсификованих енергетских извора. То су ствари где ДФЦ може да помогне и то је нешто где очекујемо много више напретка у следећим месецима, ако не и недељама", каже он.

"Научна студија о Газиводама, има још посла" 

Одговарајући на питање да ли се и даље ради на студији изводљивости о акумулационом језеру Газиводе, као и томе да ли је и даље на снази идеја о заједничком управљању њиме, Годфри истиче да је то невероватно важан извор и да то сведочи о томе колико је вода важна не само у овом региону, него и свуда у свету.

"То није политички споразум или политичка студија, већ научна. Скупљено је пуно података и управо смо пре два дана добили податке српске стране, тако да има још посла у анализи. Али тим, укључујући научнике из Pacific Northwest National Laboratories, веома је заинтересован да добије те анализе и ради на студији", објашњава Годфри.

Ради се, додаје он, на проналажењу начина да се тај огромни извор користи ефикасније, и да буде користан за све који живе у региону.

Упитан да прецизира да ли постоји политичка воља за решење питања управљања Газиводама, Годфри каже да је лакше постићи политичку вољу када су у питању научни пројекти.

"САД не желе да спутавају Србију нити раде на томе" 

Коментаришући то што се више од 30 одсто испитаника, у недавном истраживању о ставу грађана Србије према САД, изјаснило негативно према САД, Годфри каже да је за њега важно то што је у том истраживању препознао жељу за промену у односима две земље.

"Велики део Срба види значај у побољшању односа са САД. То је део мог посла и то је део посла мог пријатеља Марка Ђурића, да покушамо да побољшамо наше односе. Али нешто од онога што ја покушавам да урадим јесте да променим перцепцију Срба о томе шта САД покушава да уради овде у Србији", каже Годфри.

Он истиче да САД не желе да спутавају Србију нити раде на томе, већ да САД раде на томе да Србија развија односе са регионом што ће, како каже, омогућити њен даљи развој.

На бројне коментаре о томе да су САД показале дупле стандарде у тумачењу карактера протеста у Вашингтону и упада у Капитол у односу на протесте у другим срединама, рецимо упад у Скупштину Србије прошлог лета Годфри каже да не види да је реч о дуплим стандардима.

"Напад на америчку демократију се догодио и мислим да се сви слажу да присуство полиције и безбедносних снага није било довољно. Требало је да их буде више и да буду спремнији. Али ствар због које сам најсрећнији јесте то што су америчке демократске институције преживеле то вече", каже он.

"У Србији, као што сам рекао и тада, грађани имају право да искажу своје мишљење, имају право на слободу говора и слободу окупљања, али постоје границе и у рукама власти је да се те границе поштују. Ја сам тада позитивно оценио уздржаност српских власти током тог периода, за шта сам био и критикован. Мислим да је то конзистентно са оним што сам рекао тада и са овим што се догодило у Вашингтону", рекао је Годфри.

О видео-споту о Пекићу 

Коментаришући видео-спот о Бориславу Пекићу који је америчка амбасада у Београду објавила, а који је у делу српске јавности протумачен као позив да Србија призна косовску независност, Годфри каже да му је драго што је порука привукла пажњу, те да су они поносни због тога јер је циљ био да се скрене пажња већини Срба о утицају који је Србија имала на цео свет.

"Циљ је да Србија из своје историје пронађе начин да гледа напред. Не желим да увредим никога али су можда људи превише тумачили ту поруку. Можда је треба прихватити такву каква јесте", наводи Годфри и додаје да су веома поносни на серију спотова – на рад Михајла Пупина, Николе Тесле, "српски Аполо 7" ...

"То су ствари на које сви Срби треба да буду поносни. Ми смо поносни на то. И драго ми је што смо имали прилику да ставимо нагласак на те позитивне стране ваше историје", каже он.

Прошлогодишње обележавање 90 година од рођења Пекића било је, закључује Годфри, добар начин да се покаже на допринос који је свету дала Србија.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво