Читај ми!

Вучић са Шибом: Односи Србије и Немачке на изузетном нивоу

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са амбасадором Савезне Републике Немачке Томасом Шибом, са којим је размотрио најважније актуелне теме, посебно билатералне односе, као и тренутне и будуће пројекте економске сарадње двеју земаља.

Председник Вучић и амбасадор Шиб су констатовали да су односи Србије и Немачке на изузетном нивоу, што представља добру и чврсту основу за даље унапређење односа две земље и још снажнији развој и унапређење економске сарадње.

Председник Вучић је изразио захвалност немачким инвеститорима што у Србији запошљавају више од 67.000 људи и додао да се нада да ће се тај број повећавати са даљим унапређењем нашег пословног окружења.

"Поред тога што обезбеђују радна места, немачке компаније имају изузетан утицај на предузетнички дух и радне навике, као и на развој дуалног образовања у нашој земљи", истакао је председник Вучић и нагласио да ће Србија у нарeдном периоду посебну пажњу посветити управо овој врсти образовања, као и зеленој агенди и заштити животне средине.

На састанку је посебна пажња посвећена новим улагањима, чија се реализација очекује у наредном периоду. Амбасадор Шиб је је рекао да Амбасада СР Немачке снажно и активно подржава постојећи тренд повећања инвестиција.

Амбасадор Шиб је овом приликом председнику представио нову директорку GIZ-а у Србији, Данијелу Функе, као и новог шефа канцеларије KfW, Ридигерa Хартмана.

"Влада Немачке је у последњих 20 година са својим институцијама KfW и GIZ, реализовала у Србији пројекте у вредности од две милијарде евра", истакао је амбасадор Шиб и додао да ће фокус Немачке у Србији и надаље бити на пројектима из области одрживе економије, дуалног образовања, обновљивих извора енергије и заштити животне средине, као и владавини права. Немачка тренутно подржава Србију у овим областима са 240 милиона евра.

Председник Вучић је у том контексту посебно истакао да очекује још веће учешће компанија из Европске уније у инфраструктурним пројектима, будући да Србија озбиљно приступа концепту општег развоја земље уз пуну посвећеност развојној сарадњи.

Амбасадор Шиб је у том смислу нагласио да „Србија Немачкој није само снажан економски партнер", већ да је наша земља Немачкој „најважнији партнер у региону у области развојне сарадње".

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво