Читај ми!

Косово пред изборе – Курти испред свих, на потезу изборна комисија

Покрет Самоопредељење Аљбина Куртија далеко је најпопуларнија политичка странка месец дана пред ванредне парламентарне изборе, показује истраживање јавног мњења. Косовска изборна комисија није верификовала листу кандидата покрета Самоопредељење за учешће на парламентарним изборима 14. фебруара.

На препоруку судског савета, а онда и на захтев ЦИК-а, покрет Самоопредељење није доставио нову листу посланичких кандидата, на којима нема особа које су осуђиване у последње три године.

Са подршком већом од 44 одсто, покрет Самоопредељење без конкуренције је најпопуларнија политичка странка на Косову, месец дана пред ванредне парламентарне изборе, показује истраживање јавног мњења института ПИПОС.

На тај начин, Самоопредељење има највећу подршку још од локалних избора 2000. године, када је Демократски савез Косова, на чијем се челу тада налазио Ибрахим Ругова, освојио 44 одсто гласова.

Ипак, остаје нејасно да ли ће Аљбин Курти бити на листи тог покрета, јер су судски савет и Централна изборна комисија затражили да странке поднесу нове листе, без особа које су осуђиване у последње три године.

На првој достављеној листи Самоопредељења је неколико осуђиваних особа, међу којима и носилац листе и кандидат за премијера Аљбин Курти.

Друга по популарности странка на Косову је Демократска партија, чији се лидери Хашим Тачи и Кадри Весељи, налазе у притвору Специјалног суда за злочине ОВК. За ту странку би гласало нешто више од 20 одсто испитаника.

Демократски савез Косова, који је претрпео значајан ударац пошто је Вјоса Османи, која је на претходним изборима добила највише гласова, прешла на листу Самоопредељења има подршку 17 одсто гласача, док Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја може да рачуна на око седам одсто гласова.

ЦИК је верификовао листе кандидата Демократског савеза Косова, Демократске партије и Српске листе.

Судски савет саопштио је да је на листама кандидата 28 пријављених политичких субјеката за изборе 14. фебруара, 47 кандидата осуђиваних у последње три године и да по одлуци уставног суда немају право учешћа. 

Странкама, које имају 48 сати да уложе жалбе, је потом наложено да осуђиване кандидате замене другим. 

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се