Читај ми!

Румен захвалио Вучићу због бугарске мањине у Србији

Председник Бугарске Румен Радев сматра да је посета министра спољних послова Србије Бугарској, након седам година, израз новог почетка у билатералним односима двеју земаља.

Бугарски председник је током разговора са Селаковићем истакао да то уверава да заједно можемо да реализујемо зајеничке циљеве на обе стране границе и да ће се улагати још више напора да се то препозна, не само у Бугарској и Србији већ и у европској породици.

Радев је пренео захвалност Бугарске за напоре председника Србије Александра Вучића због, како је рекао, испуњења обавеза по питању бугарске националне мањине, које је преузео у време када је био код њега у посети.

"Такође, преносим захвалност и у погледу исписивања бугарских женских имена, финансијску помоћ за медије и уређивање читавог региона. Надам се да ће ови напори помоћи Србији на путу ка Европској унији", рекао је Румен српском шефу дипломатије на почетку састанка.

Селаковић је обавестио председника Бугарске о договореном јачању дипломатских односа две земље и свему што је Србија урадила и намерава да уради у пограничном подручју.

Посебно се осврнуо на питање бугарске националне мањине у источној Србији, наводећи да су у том делу отворене слободне царинске зоне у Бабушници и Димитровграду.

Ауто-путем Софија и Београд ускоро најближе престонице у региону

Завршетком ауто-пута на деоници од Драгомана до Софије, Београд и Софија ће постати две најближе престонице у региону, са раздаљином од око 400 километара, рекао је министар Никола Селаковић, говорећи о заједничким инфраструктурним пројектима наше земље и Бугарске.

На заједничкој конференцији за новинаре, министарка спољних послова Бугарске Екатарина Захаријева рекла је да ће та деоница ауто-пута бити завршена до краја године, док је свој део Србија већ завршила.

Селаковић је захвалио бугарској колегиници на подршци коју њена земља пружа Србији у евроинтеграцијама, и изразио наду да ће та подршка бити настављена, а Захаријева је поручила да Бугарска неће променити свој став према Србији по том питању.

Упитана зашто је прошле године Бугарска била једна од седам земаља који су стопирале отварање нових поглавља Србији у преговорима са Европском унијом, Захаријева је истакла да су у питању били технички разлози а не политичка питања, указујући на то да из искуства зна да је мање битно колико је поглавља отворено него колико је затворено на прави начин.

Српски министар је, с друге стране, истакао да постоји одлична комуникација влада двеју земаља која, како је навео, датира од времена када је председник Србије Александар Вучић био премијер.

У прилог томе подсетио је на Вучићеве добре односе са премијером Бугарске Бојком Борисовом, а од када је шеф државе и са председником Руменом Радевом.

"Чести сусрети и сарадња два министра спољних послова треба да буду импулс свему томе", нагласио је шеф српске дипломатије, подсећајући да од 2014. српски министар спољних послова није био у званичној посети Бугарској.

Селаковић је навео и да наша земља има разумевања за став Бугарске у вези са Kосовом и Метохијом, које је признала, истичући да је за Србију важно да се решење за то, наше најважније државно и национално питање, тражи дијалогом.

"Наша је молба да се дијалогу пружи шанса и да се не предузимају неки потези који би могли да штете самом процесу дијалога", нагласио је министар.

Пренео је да је на састанку са бугарском колегиницом разговарамо о унапређењу сарадње два министарства, о важности покретања политичких консултација два блиска суседа, посебно на институционалном нивоу што више и што чешће, као и да се ради на закључивању споразума који су у застоју и чекају на реализацију.

"Договорили смо директну линију коминикације и ако се догоди неки проблем да се лично чујемо, да аутоматски спустимо тај случај на ниже нивое и да проблеме решавамо у обостраном интересу", указао је Селаковић.

Подсетио је да је Србија у две пограничне општине у којима живи бугарска национална мањина Бабушници и Димитровграду, отворила два одељења слободне царинске зоне из Пирота.

Завршава се њихово комплетно инфраструктурно опремање, које ће како је уверен, бити одлична прилика и простор за заједничке инвестиције и долазак бугарских инвеститора, као и обезбеђивање запослења људи који живе у тим крајевима.

Према речима српског министра, слободна царинска зона Пирот проглашена је пре две године за најбољу царинску зону у Европи и за трећу у свету, а предузећа и компаније које у њој раде, 2019. године су имале обрт од 645 милина евра.

Борисов увек радо виђен гост у Србији

На питање бугарског новинара зашто премијер Борисов није био позван на отварање "Балканског тока" гаса 1. јануара, Селаковић је указао да Србија није позивала на свечаност никога од страних државника, због целокупне ситуације са пандемијом коронавируса у свету.

Истакао је да је Борисов увек радо виђен гост у Србији и да ће бити још пуно прилика за отварање других инфраструктурних, заједничких пројеката у Србије и Бугарске.

Захаријева је захвалила Селаковићу на посети која је реализована на њен позив, истичући потребу за што чешћим сусретима два министра спољних послова.

"Повезани смо вековима и имамо блиске прагматичне односе који и у доба пандемије остају блиски и динамични. Успевамо да реализујемо инфраструктурне пројекте важне за читав регион", нагласила је Захаријева.

Захвалила је Србији на доброј и брзој реакцији на почетку пандемије за помоћ држављанима Бугарске да се врате у своју земљу.

"Чињеница да чак и у време кризе успевамо да сачувамо динамику односа, указује на искреност наших добрих односа", навела је шефица бугарске дипломатије.

Додала је да се са министром Селаковићем договорила да се ове године отвори нови гранични прелаз између две земље на подручју Старе планине.

Говорећи о бугарској националној мањини, Захаријева је истакла да је то још један о подстицаја за јачање билатералних односа.

Оценила је да Србија има добро, савремено законодавство кад је о мањинама реч, те да се нада да ће у добром духу бити решавана питања важна за мањине.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво