Читај ми!

Брнабић: Драго ми је што људи из Уба више не одлазе, решавање проблема аерозагађења у Ваљеву приоритет

Премијерка Ана Брнабић посетила је Колубарски округ и у Убу се састала са председницима општина и обишла реконструисану Основну школу "Милан Муњас". Брнабићева је поручила да јој је драго што људи из Уба више не одлазе, као и да је решавање проблема аерозагађења приоритетни пројекат у Ваљеву.

Посету Колубарском округу, премијерка Ана Брнабић је у Убу започела састанком са председником те општине Дарком Глишићем, а састанку су присуствовали и градоначелник Ваљева Лазар Гојковић и председници других општина тог округа – Мионица, Лајковац, Љиг и Осечина.

Премијерка је са председником Општине разговарала о општој ситуацији у општини Уб, у којој су две најзначајније привредне делатности пољопривреда и рударство.

Драго ми је што људи из Уба више не одлазе, већ има и примера да се појединци из Београда досељавају овамо због квалитета локалне инфраструктуре, образовних, здравствених институција, рекла је Брнабићева након састанка.

Брнабићева је новинарима рекла да јој је драго што је данас била у могућности да посети општину Уб која, како каже, изгледа феноменално.

"Знам који су све пројекти у плану и ситуација у овој општини биће све боља", навела је премијерка.

Додала је и да ће Влада Србије учинити све што може да додатно помогне напредак те локалне самоуправе, те да ће држава наставити са инвестицијама.

Брнабићева је обишла и Основну школу "Милан Муњас" у Убу са министром просвете Бранком Ружићем, а кроз школу, чија је обнова вредна 354 милиона динара, спровела их је директорка те образовне институције Живана Баратовић.

Радовима на школи обухваћена је комплетна реконструкција објекта школе, спортске сале, уз изградњу новог крила школе, односно доградњу шест нових учионица, као и потпуно новог затвореног школског базена.

У школи, која је једна од најстаријих у Колубарском округу и почела је да ради 1820. године, завршени су сви радови и данас је, првог дана другог полугодишта, дочекала ученике.

"Драго ми је да дођем у једну овакву школу, најмодернију, са најбољим могућим условима, новим затвореним базеном", навела је премијерка и додала да сматра да је, такође, посебно важно то што то у Србији полако почиње да буде стандард за све основне школе.

"Биће нам потребно времена, али је важно да смо кренули да радимо", навела је премијерка и подсетила да се у Убу ради и потпуна реконструкција Дома здравља.

Упитана да ли ће се наставити са обнављањем школа у Колубарском округу, које су успорене услед пандемије коронавируса, Брнабићева је рекла да је корона успорила инвестиције само у извођењу радова, а не у смислу инвестирања.

Истиче да су остављена два приоритета – образовање и здравство.

"Ту нисмо прекидали или умањивали новац, наставили смо да гурамо то као приоритете, а упоредо с тим нашли смо начин да обезбедимо и оно што је било потребно за ефикасну борбу против коронавируса. Настављамо с тим и мислим да ће један од фокуса у будућности бити предшколске установе", казала је премијерка.

Похвалила је општину Уб, у којој је изграђен још један велики вртић што је допринело томе да не постоји листа чекања и истакла да Влада Србије жели да то постигне и у другим општинама Колубарског округа.

У том смислу, навела је да је листа чекања у Ваљеву 350 деце, као и да листе чекања имају и у Мионици, Љигу.

"Имамо један пројекат Светске банке, али ћемо и из буџета Србије директно издвојити средства за изградњу што већег броја вртића. Настављамо улагања", поручила је Брнабићева.

Ружић: Школа у Убу да постане стандард за све школе у земљи

Најстарија и највећа школа у Колубарском округу, основана 1820. године, "Милан Муњас" комплетно је реконструисана, по највишим стандардима, а министар просвете Бранко Ружић истакао је да то представља симбол на који начин Влада Србије сагледава образовни систем у 21. веку.

"Овом школом смо доказали да живимо у Европи, да можемо да досегнемо европске стандарде", рекао је Ружић.

Како је навео, школа која има скоро 1.300 ученика, 61 одељење, 12 издвојених одељења на територији општине Уб и, захваљујући Канцеларији за јавна улагања, од 2016. године је реконструисана, а 2019. се отпочело са радовима на шест учионица и базену – треба да постане стандард за све школе у земљи.

"Мислим да ће и родитељи и деца бити пресрећни што имају све ово на располагању", рекао је Ружић.

Додао је да је рачунарска опрема обезбеђена за целу школу у којој постоје четири дигиталне учионице и то захваљујући сарадњи локалне самоуправе и школе. "То је оријентир за све нас којим путем треба ићи", рекао је Ружић.

Истовремено, пожелео је здравље и бољи амбијент свим ученицима, као и просветним радницима који су, каже, показали да је могуће и у ванредним околностима, током првог полугодишта, уз велике осцилације, понекада и уз алармантни број заражених, очувати образовни систем.

Просветни радници су и у тим тешким временима покажали одговорност, преданост у раду, а као циљ су испред себе ставили одржавање континуитета образовно-васпитног процеса и процеса стицања знања, рекао је Ружић.

"Уз свеобухватну имунизацију која следи, очекујем да изађемо на зелену грану до краја другог полугодишта", казао је Ружић и позвао све просветаре да наставе да се пријављују за вакцинацију на порталу е-Управа.

Председник општине Уб Дарко Глишић поручио је да школа "Милан Муњас", која је највећа у два управна округа – Колубарском и Мачванском, данас добија стандард више и услове који ће омогућити да 1.300 ђака похађају наставу на високом нивоу, а и да могу да стекну вештину више у затвореном базену у којем ће моћи да науче пливање.

Директорка школе Живана Баратовић истакла је да ту образовну институцију карактеришу три "нај".

"Ово је најстарија школа у Колубарском округу, основана 1820. године, највећа школа у Колубарском округу и са овим новодограђеним деловима дефинитивно најлепша школа", истакла је Баратовићева.

Брнабић: Решење аерозагађења приоритетни пројекат у Ваљеву

Решавање проблема аерозагађења је приоритетни пројекат у Ваљеву, поручила је Брнабићева додајући да се нада да ће по том питању ускоро имати неке добре вести.

"Решење аерозагађења је апсолутни приоритет за све нас", поручила је премијерка новинарима у Убу.

Указала је да на решењу тог проблема раде и министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић, Канцеларија за управљање јавним улагањима, али и министар одбране Небојша Стефановић, јер, како кажу, морају да се замене котлови у "Крушику".

Брнабићева је рекла да у Ваљеву мора да се заврши и реконструкција Дома здравља.

Према њеним речима, приликом тог посла дошло је до кашњења услед коронавируса, али не у инвестирању, већ у извођењу радова.

"Али надам се да ће то за неколико месеци бити у потпуности готово", навела је премијерка. 

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво