Читај ми!

Петковић: Нико нас не може спречити да уручимо помоћ Србима на КиМ

Мој долазак на Косово и Метохију је био најављен на време и у складу са свим споразумима и процедурама, а разлог мог одласка био је да однесем хуманитарну помоћ српским срединама угроженим поплавама, наводи за РТС директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Петар Петковић је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а навео да пошто Приштина све гледа кроз политику и политички маркетинг, онемогућила му је улазак на Косово и Метохију и тиме показала да јој живот и безбедност српских људи на КИМ није важан.

"Разлог мог одласка на КиМ је био хуманитарног карактера, да однесем хуманитарну помоћ, црпне пумпе  и све оно што је неопходно да помогнемо оним српским срединама које су угрожене поплавама. Међутим, Приштина која све гледа као политички маркетинг ми је онемогућила улазак на КиМ и тиме показала да заправо живот људи и безбедност српског народа на КиМ није важан", рекао је Петковић.

Навео је да је угрожено више од 100 српских домаћинстава на КИМ и да је најтеже у Косовском поморављу и централном Косову, Лепини, Грачаници, Бабином мосту, Племетини и Кузмину, јер су се излиле и Лаб и Ситница и Биначка морава. 

Истиче да овакво понашање Приштине показује да им је политички маркетинг важнији од живота и безбедности људи.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је нагласио да то што он није ушао на КИМ не значи да да угроженим људима није стигла и неће стићи потребна помоћ у виду црпних пумпи, воде, хране, одеће, обуће. 

"Ако је неко помислио из Приштине да честита Српску нову годину српскон народу на Косову и Метохији на тај начин што ће мени да онемогући да уђем у јужну српску покрајну грдно се вара, зато што је помоћ стигла и стићиће увек тамо где је наш народ на КиМ. И када су биле таксе од 100 одсто држава Србија је помагала српском народу на КиМ и увек ћемо помагати и никад нећемо допустити да пре свега утиче на нас да недођемо до наших људи и да им не помогнемо јер је то пре свега наша обавеза и наша дужност", истиче Петковић.

Захвалио је Европској унији на ставу, јер је рекла да је реч о кршењу споразума од стране Приштине, која је злоупотребила споразум и исполитизовала посету која је на време најављена.

"Ја тамо нисам намеравао да идем да се бавим кампањом и политиком, него да пре свега посетим српска домаћинства угрожена поплавама", рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Истакао је такође да је Србија за мир и дијалог и да он посетом никако није желео да додатно ствара тензије које су иначе присутне у Приштини због избора 14. фебруара.

"Нисмо хтели да подижемо тензије јер из искуства знамо да то увек иде преко леђа српског народа", истакао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Додао је и да данас Српска листа треба да преда своју листу и да очекује да ће она убедљиво победити и освојити свих 10 од 10 посланика предвиђених за српску заједницу.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи