Савет безбедности УН 25. јула о Косову

Савет безбедности Уједињених нација ће 25. јула још једном размотрити ситуацију на Косову, овај пут поводом новог тромесечног извештаја о раду тамошње мисије светске организације, УНМИК-а.

Нови, редовни тромесечни извештај шефа УНМИК-а први је од када је на снагу ступио нови косовски устав, након којег је почела реорганизација мисије светске организације у складу са смерницама генералног секретара УН Бан Ки-муна.

Преглед догађаја у протекла три месеца представиће нови шеф УНМИК-а Ламберто Занијер, који је недавно на челу мисије заменио Немца Јоахима Рикера.

Извештај ће, како наводе дипломати у Приштини, садржати оцену развоја ситуације на Косову после читавог низа догађаја, укључујући косовски устав, одбијање Срба да учествују у раду институција, те формирања посебне скупштине Срба са Косова.

Истовремено, Занијер је крајем јуна најавио почетак "реконфигурације" УНМИК-а, односно четворомесечне трансформације, након које ће подељени Савет безбедности још једном покушати да премости дубок јаз у ставивима између САД и Русије и донесе нову резоилуцију наместо постојеће 1244.

Власти у Београду и Русија жестоко се противе промени мандата мисије међународне заједнице на Косову без претходне одлуке Савета безбедности УН, наводећи да би сваки други пут представљао озбиљно кршење међународног права.

Окончање процеса "реконфигурације УНМИК-а" очекује се крајем октобра, најавио је раније нови шеф УНМИК-а, наглашавајући да ће "током процеса бити редуковане структуре међународне администрације на Косову и промењена њена улога у складу са реалношћу, а у светлу улоге нових актера који ће деловати на терену".

Нова улога шефа УНМИК-а укључсује и посредовање у процесу решавања компликованих проблема између Срба и Албанаца, при чему је Занијер пре неколико дана најавио да ће се упустити у нову рунду "шатл дипломатије" на релацији Београд-Приштина.

Званичници УНМИК-а најавили су да ће Занијер у прву посету Бепграду допутовати већ следеће седмице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара