Читај ми!

Посланици о јавним медијским сервисима, за финансирање РТВ 900 милиона динара из буџета

Скупштина Србије почела је расправу о допуни Закона о јавним медијским сервисима и о потврђивању више споразума. За финансирање РТВ биће потребно 900 милиона динара из буџета, изјавила је министарка културе и информисања Србије Маја Гојковић.

Пред посланицима је допуна Закона о јавним медијским сервисима, Предлог закона о потврђивању Споразума о кинематографској копродукцији између Владе Србије и Владе Француске, као и Предлог закона о потврђивању Уговора између Србије и Јапана о отклањању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак и спречавању пореске евазије и избегавања.

Министарка културе и информисања Србије Маја Гојковић изјавила је да се основна измена Закона о јавним медијским сервисима односи на обезбеђивање додатних средстава за финансирање РТВ у износу од 900 милиона динара.

Образлажући измене Закона у Скупштини Србије, она је рекла да су та додатна средства за РТВ предвиђена у буџету Србије за 2021. годину.

Подсетила да је Законом о јавним медијским сервисима предвиђено да држава обезбеђује стабилно и довољно финансирање основне делатности јавних медијских сервиса и да се они финансирају из буџета, од комерцијалних прихода и осталих прихода.

Како је објаснила, разлог за доношење Закона о допуни Закона о јавним медијским сервисима јесте обезбеђивање довољног извора средстава за рад јавних медијских сервиса до 31. децембра следеће године, како би они могли несметано да обављају своју делатност.

"Висина таксе од 299 динара на месечном нивоу свакако није довољна да оба јавна медијска сервиса, како Радио-телевизија Србије, тако и Радио-телевизија Војводине, обављају своју делатност", рекла је Маја Гојковић.

Према њеним речима, имајући у виду да Радио-телевизија Србије убира таксу на читавој територији Републике Србије, утврђено је да ће додатни приход од увећања таксе бити довољан за обављање основне делатности тог медијског сервиса.

Гојковића је подсетила да за разлику од Радио-телевизије Србије, РТВ остварује приход по основу наплате таксе искључиво на територији АП Војводине, плус има умањење од 30 одсто, што није довољно за обављање основне делатности тог јавног медијског сервиса.

"Из наведених разлога, у буџету Србије за 2021. годину предвиђена су додатна средства у износу од 900 милиона динара за финансирање основне делатности Јавне медијске установе Радио-телевизије Војводине", објаснила је Гојковићева.

"Србија ће бити видљивија у филмској индустрији"

Маја Гојковић рекла је да би Предлог закона о потврђивању Споразума између Србије и Француске у области кинематографије требало да представља нову покретачку снагу за развој две државе.

"Од како је почела јача и садржајнија сарадња између Србије и Француске у области кинематографије, снимљено је већ око 10 копродукционих филмова, а ратификацијом споразума то се подиже на садржајнији ниво о чему говори и присуство два председника, Александра Вучића и Емануела Макрона приликом потписивања споразума", рекла је Гојковићева.

Она је додала да ће Србија бити много видљивија својим квалитетом у филмској индустрији на међународној сцени кад споразум заживи.

Гојковићева је објаснила посланицима да је претходни споразум из те области са Француском био потписан 1975. године и додала да је морало да дође до потписивања новог споразума који је уважио значајне измене, како у законодавству, тако и у терминологији филсмког речника.

"Ово је један од пет билатералних споразума које имамо у области кинематографије. Споразуме имамо са Аустријом, Италијом, Канадом, Немачком и надам се да ћемо после Француске закључити сопразум и са Русијом", рекла је у Скупштини Србије.

У споразуму се, према њеним речима, дефинише шта је то кинематографија, копродукција, обележава учешће партнера, ко има власништво над филмом који ће бити урађен, начин коришћења филмова и друго.

Најавила је да јој је у плану да Србија у наредном периоду добије Национални центар за филм и покретне слике и нада се да ће се то догодити до краја мандата актуелне владе.

Министарка културе и информисања је поручила да Србија у оквиру своје културне политике има за циљ већ неколико година да привуче што више страних инвестиција у области кинематографије, наводећи да се у том министарству сада припрема уредба о подстицајима инвеститорима који ће снимати филмове у нашој држави.

Том уредбом, каже министарка, обезбеђено је да та средства буду бесповратна.

уторак, 11. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије