Читај ми!

Посланици о Kодексу понашања посланика

Посланици већине оценили су данас да је Кодекс понашања посланика доцумент који треба да унапреди рад парламента, док је посланик Уједињене долине - СДА критиковао предлог тог решења, јер је, по његовој оцени, штетан по парламентаризам.

Шеф посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић рекао је да посланици не треба да буду само представници политичких странака и грађана већ пример за читаво друштво.

Он је навео да посланици нису само представници у парламенту, већ да су то и ван зграде Дома Народне скупштине, као и да грађани од њих очекују одговоран и озбиљан однос.

Милићевић сматра да се разлог за недоношење Кодекса у парламенту може тражити у догађајима који су претходили месецима и годинама уназад.

"Ако направимо једну ретроспективу и вратимо се уназад, можемо да видимо зашто неком није био интерес да се усвоји Кодекс. Па онда не би могли да уносе камен у скупштину, не би могли физички да упадну у кабинет председника Народне скупштине, не би могли физички да насрну на председника Административног одбора", рекао је Милићевић алудирајући на активности лидера Двери Бошка Обрадовића.

Посланица СВМ Елвира Ковач је подсетила на међустраначки дијалог уз посредовање европарламентараца у коме је део договора био да ће се после избора разговарати о изградњи поверења у процедуре и праксе Народне скупштине, те је доношење Кодекса део тог договора.

Она је додала да је предложени Кодекс написан уз поштовање препорука тела Савета Европе - ГРЕКО и Европске комисије.

Ковачева је рекла и да се водило рачуна о томе да Кодекс подигне ниво политичке одговорности и поверења јавности у саму институцију Народну скупштину Србије.

"СВМ свакако подржава и поздравља то што смо дошли у фазу да је радна група завршила свој посао, да је Административни одбор утврдио Предлог да се кодекс понашања налази пред нама. Поздрављамо и измене које су у потпуности у складу са препорукама ГРЕКО", рекла је Ковач.

Посланик Уједињена долина-СДА Санџака Мирсад Хоџић навео је да је прошла деценија од како се кренуло са иницијативом за доношење Кодекса народних посланика, оцењујући да није било воље да се раније донесе.

Хоџић, међутим, сматра да усвајање Кодекса представља још једно средство успостављања апсолутне контроле над јавно изговореном речи и да је, како каже, такав начин ограничавања слободе изражавања штетан по парламентаризам.

Према његовој оцени, у Кодексу се посланицима већине омогућава да се "стално играју улоге тужиоца" подносећи пријаве против оних са чијим се мишљењима не слажу. "На овај начин се противуставно неки посланици стављају у повлашћени положај у односу на друге", рекао је Хоџић.

Посланик Јединствене Србије ЖИвота Старчевић је оценио да Кодекс уважава опште етичке вредности, јер је демократичан, није репресиван и обавезује посланике да буду у контакту са бирачима.

"Добром посланику ни до сада није био потребан етички кодекс, па ни Пословник Народне скупштине, јер није то до посланика, него до човека", рекао је Старчевић и додао да ЈС сматра да је такав документ ипак потребан скупштини.

Посланик СДПС Бранимир Јовановић сматра да ће Кодекс унапредити рад парламента.

Каже да се Кодекс заснива на начелима и вредностима које су опште прихваћене и додаје да СДПС инсистира на пристојној комуникацији и међусобном уважавању,

Kодекс - угаони камен српске парламентарне демократије

Председник Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунтетска питања и шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић изјавио је да ће Kодекс понашања посланика бити угаони камен на којем ће почивати српска парламентарна демократија.

Мартиновић је, образлажући Предлог кодекса у Скупштини Србије, рекао да ће Kодекс допринети да парламент постане место дијалога у коме ће седети посланици са различитим политичким убеђењима који неће једни другима бити непријатељи, који ће бити доступни медијима и грађанима и који ће радити искључиво у јавном интересу.

"Позивам вас да узмете учешће у расправи, да продискутујемо о садржини кодекса и да саслушамо једни друге", обратио се Мартиновић посланицима.

Председник Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунтетска питања је додао да ће Kодексом бити повучена једна "црвена линија", односно биће постављена граница до које може да се иде, јер, како је објаснио, критика није када се донесе камен у салу, или када неко покушава да развали врата или када се упада у кабинет председника.

Према његовим речима, циљ Kодекса је да се унапреди политичка култура у парламенту и да то место не буде поприште сцена и изјава у скупштини или испред ње "какве смо могли да видимо и да чујемо и да будемо сведоци".

Други циљ Kодекса се односи на то да сви посланици морају одговорно да се понашају према медијима и да поштују представнике средстава јавног информисања, те да на питања дају одговоре, ако их знају, рекао је Мартиновић.

Посланици да буду сервис грађана 

Посланици, према Kодексу, морају да буду отворени према грађанима и да буду њихов сервис.

"Бићемо дужни да са грађанима будемо у контакту и мораћемо да у фокус ставимо појединца", поручио је Мартиновић.

Шеф посланика СНС је додао да је Kодексом прописани да се посланици са дужном пажњом морају опходити и према људима који раде у скупштини, а нису државни службеници.

Мартиновић је навео да је посланик СНС Владимир Орлић поднео амандмане на Kодекс које он прихвата, а који су састављени уз саветодавну подршку правног саветника предедника Владе Србије и директора Агенције за спречавање корупције.

Оценио је да је реч о једном "солидном" тексту, али да је први пут направљен Kодекс око којег се сви слажу или скоро сви, те истакао да су посланици дужни да једни са другима разговарају као пристојни људи без вређања и понижавања и задирања у лични и породични живот. 

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво