Читај ми!

Канцеларија за КиМ: Континуирано настојање да се српска култура и историја албанизује

Српска верска и културна баштина на Косову и Метохији је, у протекле две деценије била често на мети рушилачких напада, и у том периоду десетине цркава је спаљено, похарано и уништено, а неке су и данас под оружаном заштитом међународних снага, које бранећи српску баштину бране и сопствени европски и хришћански идентитет, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

Међутим, како се наводи у саопштењу, "паралелно са изливима екстремистичке мржње и исламистичког верског радикализма, континуирано смо суочени са једним малигнијим и можда чак и опаснијим трендом, а то је настојање да се српска култура и историја албанизује, и да се пропагандистичком и псеудиоисторијском аргументацијом посвоји како би се и на пољу духовне и материјалне културе доказала недоказива и суштински фашистичка теза да су простори Косова и Метохија одувек били албански и само албански".

"Зато не треба олако прелазити преко било ког покушаја да се централна места наше вере и бисери српске културе ставе у контекст примитивних етноцентричних великоалбанских концепата, па ни преко наизглед безначајних објава екстремистичких портала попут 'Пећких новости' (Peja News)", напомиње се у саопштењу.

Реч је, како се наводи, о ""организованом и синхронизованом деловању инспирисаном и вођеном из ултранационалистичкик великоалбанских кругова, и бесмислене тврдње и провокације попут најновије да је Пећка Патријаршија православна албанска црква припадају истој идеолошкој матрици из које су рођене и сулуде тврње да су Високе Дечане градили Албанци или да су Немањићи заправо династија Нимани".

Канцеларија за Косово и Метохију упозорава међународну заједницу да је реч о добро организованом покрету који очигледно јача и налази све више следбеника, и да је заправо реч о "најобичнијем екстремизму прерушеном у псеудонауку, који је у својој основи само фашизам".

"Албански народ има богату историју и културу на коју треба да буде поносан. Албанци су често у историји помагали и штитили српска света места, и зато је овај тренд преотимања туђе културе и фалсификовања историје у суштини и изневеравање албанских традиционалних вредности", каже се у саопштењу.

Канцеларија позива и све умерене Албанце на Косову и Метохији да се, у име мира и суживота, успротиве вређању и ниподаштавању српске културе и историје.