Читај ми!

Вучић за РТС: Победићемо корону упркос ужасним данима иза нас и пред нама

Председник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да је потуно уверен да ће Србија победити корону упркос ужасним данима иза нас и, како је додао, свакако не мање ужасним макар неколико дана или недеља пред нама. Најавио је помоћ у виду исплате једне просечне зараде угроженим привредницима као што су хотелијери и угоститељи, и једнократну исплату 5.000 динара за пензионере. Истиче да је поносан на болницу у Батајници која се сутра отвара и наводи да је у Србији мања смртност него у другим земљама због већег процента хоспитализованих пацијената.

Просечно се годишње 423 детета лече у иностранству о трошку државе

Вучић је рекао да је разговарао телефоном са мајком мале Анике Манић, за чије је лечење сакупљен новац. Рекао је да ће она владиним авионом бити пребачена у Мађарску. Захвалио је и мађарској влади која је рекла да би и додала новац ако затреба, јер ће она примити терапију у болници у Будимешти.

Каже да неретко чује причу о томе како се деца код нас лече СМС-ом, али наводи да се у целом свету на тај начин лече много више него код нас и да се у свету плаћа скупо за разне прегледе. Истиче да је од 2013. године до 2020. просечно плаћено лечење у иностранству за 423 детета годишње.

"Политички погрешне изјаве о онима који су задужили земљу"

Поводом спорних изјава појединих посланика СНС-а о неким од истакнутих глумаца у Србији, Вучић је рекао да је то било политички погрешно, и да се то не ради с људима који су задужили ову земљу.

"Позивам припаднике СНС-а да воде рачуна. Ми смо криви ако смо исти као они. Морамо да се разликујемо", навео је Вучић.

Замолио је све оне на које су се односиле те речи да приме његово извињење, у име партије којој припада, без обзира на то што зна какве су биле намере оних који су те речи изговорили.

Рекао је да он сваки дан слуша да је велеиздајник и разне увреде. Како каже, важно је да се дијалог води у парламенту или било где, али да је битно да неко стварно жели да разговара.

"Бољи лични односи са Бајденом, али за Србију би било боље да је остала тренутна америчка администрација"

Када је реч о судбини Вашингтонског споразума после промене власти у САД, Вучић је рекао да Србија поштује своју реч и потпис.

Најавио је да ће сутра разговарати са америчким секретаром за националну безнедност Робертом О'Брајаном, и да верује да ће имати прилику да се види са Џозефом Бајденом у првој половини следеће године.

Како каже, с њим има одличне личне односе, али би за Србију било боље да је остала тренутна америчка администрација, и то ће рећи и Бајдену када га буде видео.

Наводи да није сигуран да Приштина жели да било шта спроведе у дело због унутрашњих разлога.

Вучић је најавио и наставак техничког дијалога Београда и Приштине 10. децембра и додао да ће се разговарати о имовини и финансијским захтевима.

Каже да је специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак добро дефинисао дијалог као дуг и кривудав пут и да је позиција Немачке по питању КиМ, после разговора са канцеларком Ангелом Меркел, непромењена.

Протеривање амбасадора из Црне Горе није био пријатељски чин

Александар Вучић је говорио и о односима са Црном Гором и протеривању амбасадора Србије из те земље.

"То свакако није био пријатељски чин. То се не ради. Нисам приметио да су разлози били уверљиви на било који начин. Мислим да смо ми поступили на цивилизован и одговоран начин", рекао је Вучић.

Наводи да је прва одлука Србије била нормална, али да Србија није бринула само о Бечкој конвенцији, него и о животу.

Рекао је да је ужаснут кампањом која се води против Србије и српског народа у Црној Гори.

Истиче да га је Мило Ђукановић и лично оптужио да је био директни кривац за његов пораз на изборима, а да он има право само да прича о положају српског народа у Црној Гори. 

Вучић каже и да ће се трудити да са новом владом у Црној Гори Србија гради најбоље односе, али да види какви су све притисци. Каже и да неће да учествује ни у каквој антицрногорској кампањи.

"Србија је прва у Европи по проценама ММФ-а на трогодишњем нивоу"

Вучић наводи да ће Србија гледати да најкасније почетком године исплати кредит Азербејџану.

"Узет је кредит од Азербејџана од 300 милиона евра за пут Прељина–Љиг. Хоћемо то да исплатимо, јер је то за нас не лака каматна стопа од четири одсто. Када то вратимо, спустићемо за 0,42 стопу јавног дуга на 58,5 на нивоу опште државе и 57,4 Владе Србије. Имамо дефицит око 8,8 или 8,9 одсто, али то је много мање или на нивоу развијених земаља", навео је Вучић.

Напомиње да ми не верујемо у себе.

"Србија је бити број један. Србија ће имати 9,63 и прва је. То су три године заредом. Србија је прва у Европи по проценама ММФ-а за трогодишњи период", истакао је Вучић.

Наводи да Србију хвали и Европска комисија за мере.

"И када дајете хеликоптерски новац, тиме подижете економску активност земље, по 100 евра што смо давали. Ја волим Фискални савет, највише кад нас критикују. Али, у тешким тренуцима, морате да помогнете народу, а да не угрозите финансије земље. Ми ништа нећемо овим да угрозимо. Морамо да нађемо начин да током јануара помогнемо приватном сектору. Против смо измена пореза", навео је Вучић.

Вучић је најавио да се завршава изградња корејске фабрике у Смедеревској Паланци, која ће запослити 700 људи. Рекао је да се завршава и велика инвестиција једног од најмоћнијих произвођача у фабрику чоколаде у Новом Саду.

Поменуо је и компанију "Бросе", у чијој новој фабрици у Панчеву је бруто просечна плата 2.629 евра.

Такође је указао да се завршава и нова фабрика у Нишу, седма која је започета. Навео је и да се раде четири ауто-пута.

Нове мере: Минимална зарада за угрожене привреднике и 5.000 динара за пензионере

Александар Вучић је најавио секторску подршку угроженима због кризе изазване коронавирусом. Истиче да ће хотелијерима, туристичким агенцијама, водичима, туристичким радницима, угоститељима, рентакар агенцијама бити исплаћена још једна минимална зарада.

Навео је да је реч о 72.500 људи и да ће исплата бити у року од 10 дана. Сматра да је то велика и значајна помоћ.

Такође, најавио је и да ће 17. и 18. децембра пензионерима бити исплаћено по 5.000 динара једнократне помоћи. Наводи да зна да то некима не значи много, али да ће онима који имају пензије испод просека много значити.

"Између 735 и 760.000 евра држава плаћа за тестове на дневном нивоу"

Вучић наводи да су различити ставови били да ли да прихватимо мере Кризног штаба.

"Рекли смо да ћемо слушати струку. Ми немамо боље. Мислим да су то часни људи који фантастично раде посао. Ништа од тога немају осим што су изложени нападима. Захваљујем им се још једном", казао је Вучић.

Према његовим речима, у нашој земљи од почетка кризе нисте имали несташицу ниједне робе.

"Ми плаћамо између 735 и 760.000 евра, сваког дана само за тестове. Када људи оду у болницу, све је бесплатно. Лекови, фантастични лекари и медицинске сестре. Када све то имамо, онда се поставља питање јесмо ли увек фер према својој држави", истакао је председник.

Политички штаб се, наводи, увек суочава с тим како да људи живе, како да раде, како да наплатимо порез, како да уложимо у полицију и војску.

"Бесни прави рат међу произвођачима вакцина"

Председник Вучић је нагласио да ће увек бити критика, афера, али нико није луд да вам потрује народ.

"Не постоје такви чудаци на свету. Дајте да не припадамо теоретичарима завере, да то препустимо лекарима, фармацеутима. Ја мислим да је Велика Британија исправно поступила, да ће сачувати хиљаде живота грађана", казао је Вучић.

Истиче да, ако израчунате, цена по дози је 20 долара на 100 милиона, то је две милијарде. 

"О огромном новцу причамо. Ми ћемо да платимо, вакцине ће бити бесплатне. Сигуран сам да ћемо многима помоћи", навео је Вучић.

"У Србији мања смртност због већег процента хоспитализованих"

Александар Вучић је рекао да су реновиране многе болнице у Србији, као и да се многе реновирају и граде. Додаје да је то све урађено у последњих неколико година и да би без тога борба против ковида била тежа.

Председник је додао да имамо велики број мртвих, али да је то пропорционално мање него што имају многе земље у региону. Истиче да су за то најзаслужнији лекари и медицинске сестре, па је показао табелу са процентима хоспитализације у земљама.

Како је рекао, у најснажнијим земљама је врло мали проценат хоспитализације, јер је лечење скупо.

"У Немачкој је тај проценат између један и четири, у Хрватској и Словенији између пет и десет, у нашој земљи 12,5 и чак 38 посто", рекао је председник.

Каже да, по проценту хоспитализованих, са Србијом може да се пореди у Европи само Чешка.

Истиче да је важно да покушамо у наредном периоду да обезбедимо вакцине.

Председник је рекао да су у Србију стигле руске вакцине и да су сада на Торлаку, где ће их наши стручњаци испитивати.

Очекује пре краја године прве количине "Фајзерових" вакцина, а много више у јануару и фебруару. Указао је да ће за све људе вакцина бити бесплатна.

Вучић: Цена изградње болнице у "Батајници" 1.171 евро по квадрату

Председник Вучић изјавио је да постоји разлика између буџетских и доходовних институција.

"Овде је најнижа од три одсто. Цена је 1.171 евро по квадрату, а да смо ишли преко Канцеларије за јавна улагања, била би 1.050, али би трајало две године дуже", истакао је председник.

Највећи број људи који нам умире су, додаје, баке и деке.

"Да помислите да би неко крао на томе. Ни сам не знам колико сам пута био у Батајници, више од десет пута обилазио. Изградили смо то за четири месеца. Ти радници су јунаци", навео је председник.

Вучић: Оптимизам црпим из наше дисциплине

Председник Србије Александар Вучић рекао је, гостујући у емисији "Четвртком у 9" на РТС-у, да је апсолутно уверен да ћемо победити корону, упркос ужасним данима иза нас, и како је додао, свакако не мање ужасним макар неколико дана или недеља пред нама.

Вучић је рекао да оптимизам црпи из дисциплине, борбености и наше жеље да победимо опаку болест. Каже да га види и у вакцинама које полако добијају своје дозволе, а Србија се сналази и сналазиће се.

Председник је рекао да верује да Србија неће бити у другој половини земаља које ће да обезбеде вакцине.

Поносан је, каже, на болницу у Батајници, на ту идеју, и на људе који су радили да је изграде. Навео је да је 1. августа постављен камен темељац, а да се 3. децембра болница отвара. Указује да ће то бити највећа болница у ковид систему у Србији. 

Међутим, додао је да је неко спаљивао електричне склопке у новој болници и да надлежни органи истражују тај случај.