Читај ми!

Уставни суд почео разматрање уставности избора Хотијеве владе

Уставни суд у Приштини одржао је јавну расправу на захтев покрета Самоопредељење да се влада премијера Авдулаха Хотија прогласи неуставном због гласања посланика Етема Арифија, правоснажно осуђеног за корупцију.

Арифи, посланик Ашкалија, био је један од 61 посланика који су гласали за избор владе Авдулаха Хотија, након смене владе Аљбина Kуртија.

Из покрета Самоопредељење тврде да је глас посланика Арифија неважећи због чињенице да је осуђен на годину и три месеца затвора због преваре са субвенцијама.

Упркос коначној пресуди из 2019. године, Арифи је учествовао на две седнице скупштине, 25. марта, гласајући за свргавање владе Kуртија, док је на седници 3. јуна његов глас био пресудан за формирање нове владе Авдулаха Хотија из Демократског савеза Kосова.

Представник покрета Самоопредељење Бљерим Салаху поновио је током јавне расправе да је Етем Арифи изгубио мандат посланика, да је осуђен и да стога није могао да употреби свој глас за подршку владе Авдулаха Хотија.

Салаху је захтевао од чланова Уставног суда да прогласе неважећим глас посланика Арифија, а самим тим и обарање владе Авдулаха Хотија.

Правни саветник председнице скупштине Артан Мурати, током расправе рекао је да суд није обавестио косовску скупштину о више пресуда, посебно у случају Етема Арифија.

"Kао закључак, пракса необавештавања Скупштине од стране судова ствара правне и уставне нејасноће, које су евидентне у предметном случају", рекао је Мурати.

Представник косовске владе Бесник Бериша је на расправи рекао да је неприхватљив захтев покрета Самоопредељење да се глас посланика Арифија за формирање владе прогласи неважећим.

Бериша је навео да посланик Арифи није имао казну којом му је ускраћено право гласа.

Из покрета Самоопредељење су казали да Арифију треба одузети мандат посланика јер је тиме нарушен институционални интегритет парламента.

Расправа је завршена без одлуке уставног суда, а председница Арта Рама - Хајризи је најавила доношење одлуке за неколико дана.

"Чим суд донесе одлуку, странке ће бити обавештене. Kада се донесе писмена одлука, она се шаље свима. Странке ће бити обавештене на време ", рекла је Рама Хајризи.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво