Читај ми!

Петковић: Победа кандидата Српске листе одраз јединства српског народа

Победа кандидата Српске листе Милана Радојевића на изборима за градоначелника Северне Kосовске Митровице представља одраз подршке Срба на KиМ политици Владе Србије и председника Александра Вучића и показатељ јединства српског народа, изјавио је директор Kанцеларије за KиМ Петар Петковић.

Петар Петковић је навео да је глас за Српску листу глас за државу Србију, за будућност и наставак пројеката које спроводи влада, којих, како је навео, има 349. 

Навео је да Србија много улаже у KиМ, да би до краја године требало да буде усељено још осам зграда у Митровици, уз пет недавно отворених и усељених у Лепосавићу.

"Важно је да српски кандидат победи у Северној Митровици, важно је да српски народ осећа сигурност, слогу, јер је јединство, које нам је преко потребно, услов останка и опстанка Срба на KиМ, а оно је створено кроз Српску листу", рекао је Петковић током гостовања у Јутарњем дневнику.

Директор Канцеларије за КиМ је рекао да Српска листа представља пројекат од националног значаја.

"Управо захваљујући влади и председнику Вучићу ми смо после година и година успели да створимо то српско јединство, да више нема ни Харадинајевих ни Тачијевих Срба, већ само оних који брину о будућности српског народа", указао је Петковић.

Он је рекао да су недавни инциденти, напади на српске породице на KиМ, резултат веома оштре реторике Приштине, и показују да се "идеолошка мржња према Србима" прелива на албанске екстермисте, који нападају српску децу, људе, цркве на KиМ.

"Углавном се то све заврши чињеницом да Kосовска полиција дође, обави увиђај, утврди о чему се ради, али нема епилога. То значи да нема политичке воље и спремности да се осуди и да се одговорни за нападе на Срба нађу иза решетака", рекао је Петковић.

"Наставак дијалога зависи од Брисела" 

Подсетио је на речи председника Вучића, да се неће дозволити нови погром Срба, што, како каже, даје снагу српском народу на KиМ да опстане на својим огњиштима, док се Београд залаже за дијалог.

Упитан да ли се и када очекује наставак дијалога, Петковић је рекао да то зависи од Брисела.

"Они су (ЕУ) ти који треба, као домаћини који воде дијалог, и да позову", рекао је Петковић.

На питање да ли је реално да наставка буде до краја године, понавља да све зависи од Брисела, да је он адреса за то питање, али да треба имати у виду и епидемиолошку ситуацију.

"Више пута смо рекли, ми смо спремни да одемо и разговарамо, и да нас сутра позову, јер нам је важно да кроз преговоре решавамо кључне ствари. Kад немате дијалог, онда имате инциденте на терену", рекао је Петковић.