Читај ми!

Лајчак упозорава Приштину због одбијања захтева званичника Београда да посете КиМ

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак поручио је приштинским представницима да су посете званичника из Београда регулисане споразумом о слободи кретања, истичући да свака забрана значи кршење договореног и да у крајњем случају може да изазове ескалацију тензија на тарену.

Мирослав Лајчак наводи да су посете регулисане споразумом о слободи кретања.

"Посебна правила се примењују на особе на јавној функцији сваке стране, како је наведено у уговорима о званичној посети. Споразуми о званичној посети и њихови амандмани који су саставни део овог споразума обезбеђују редовно поступање, третирање и обављање званичних посета", навео је Лајчак у писму премијеру привремених косовских институција Авдулаху Хотију.

"Ова правила, заједно са Споразумом о слободи кретања, показала су се веома корисним и представљају достигнуће у раду између Приштине и Београда, које мора да се сачува", наводи се у Лајчаковом писму.

Његова реакција је уследила пошто је министарка спољних послова у привременој косовској влади Мељиза Харадинај Стубла саопштила да је председнику Србије Александру Вучићу и неколицини представника Владе Србије одбијен захтев да посете Косово и Метохију.

У писму Лајчак је подсетио Хотија да оба споразума (слобода кретања и посете) у целини представљају обавезе из дијалога које морају да поштују и Београд и Приштина.

"Непридржавање ових споразума шаље врло негативан сигнал за кредибилитет Косова као стране у процесу дијалога. Штавише, таква кршења подривају напоре за нормализацију односа између страна и изазива ескалацијиу тензија на терену, што посебно утиче на текуће дискусије о следећем свеобухватном споразуму", указује се, између осталог, у писму које су објавили приштински медији.

Лајчак истиче да је подршка Хотија као премијера од суштинске важности да би се осигурало да косовске институције наставе да поштују своје обавезе у оквиру дијалога.

Наводи да ЕУ очекује од Приштине нормализацију односа са Београдом.

"То укључује поштовање и спровођење свих договора постигнутих у дијалогу до сада", закључио је Лајчак.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво