Читај ми!

Дачић: Пандемија не нарушава рад парламента, примићу вакцину кад буде одобрена у Србији

Председник Народне скупштине Ивица Дачић је навео да нема опасности да се због пандемије коронавируса наруше принципи рада парламента. Оценио је да не очекује драстичне промене у дијалогу Београда и Приштине због избора Бајдена за председника САД, као и да је потребно направити план за наставак међустраначког дијалога.

Председник Скупштине Ивица Дачић је, у обраћању на Београдском економском форуму који се одржава путем интернета, навео да нема опасности да се, због пандемије коронавируса, наруше принципи рада Народне скупштине.

"Ми чекамо да Влада предложи законске акте. Чим ти акти буду дошли у Народну скупштину, они ће, у зависности од тога да ли су предложени у редовном или хитном поступку, бити стављени на дневни ред", навео је Дачић.

Истакао је да је Европски парламент у извештају о напретку Србије сугерисао да Народна скупштина што мање ради по хитном поступку и да би законе и друге акте требало да доноси по редовном поступку.

Дачић је навео да је нови сазив Скупштине предвидео да неће доносити законе по хитном поступку, због тога што се редовни рок од 15 дана користи за јавна слушања и расправе у скупштинским одборима.

"Међутим, уколико има потребе, зато и постоји хитни поступак, уколико је у питању државни интерес, било да је реч о интересу националне безбедности или заштите јавног здравља, закони и предлози аката се могу стављати по хитном поступку, где је потребно да тај акт дође 24 сата пре одржавања седнице парламента", казао је Дачић.

Подсетио је да је на тај начин Народна скупштина донела ребаланс буџета и измене и допуне Закона о заштити становништва од заразних болести.

"Нико од заражених посланика није био теже болестан" 

Председник Скупштине је навео да постоје народни посланици који су заражени коронавирусом, али да нико од њих није био теже болестан. Подсетио је да постоје строге мере којих се сви морају придржавати, као и да су сви посланици одвојени заштитним стаклом.

"Скупштина као највише законодавно тело мора да функционише и у овим условима", казао је Дачић.

Како је навео, не постоји могућност да парламент заседа путем интернета због компликованог информационог система који постоји у Народној скупштини.

"Постојећи информациони систем у Скупштини је веома застарео. Наравно, нико није о томе размишљао раније. Чак ни Пословником није утврђено да Скупштина заседа онлајн, али то је мањи део проблема. Потребно је да се стекну технички услови", истакао је председник Народне скупштине.

Дачић је навео да је једна посланица на данашњој седници затражила повреду Пословника Народне скупштине због тога што је приметила да неколико посланика не носи заштитну маску.

"Пословник у томе није прекршен, али су прекршена нека правила која би требало да важе за све грађане", казао је Дачић.

"Вакцина би требало да буде ефикасна и безбедна" 

Говорећи о вакцинацији, председник парламента је рекао да је то део модерног система борбе против одређених болести, али и да би вакцина требало да буде ефикасна и безбедна.

"Што се тиче Србије, чули сте и од председника и од свих других државних функционера да Србија обавља све припреме и активности обезбеђивања приступа до оних који ће продавати ту вакцину", навео је Ивица Дачић.

Казао је да ће се он вакцинисати, када здравствени органи установе која је то вакцина која испуњава све услове, али и да не може да тражи од посланика да се вакцинишу и да очекује да ће се они, као одговорни људи, вакцинисати против коронавируса.

Ивица Дачић је, говорећи о економским утицајима пандемије, навео да је Србија веома озбиљно и можда пре других земаља максимално радила на два циља – помоћ привреди да преброди кризу и пружање додатне заштите грађанима током трајања кризе.

"Најважније и најугледније светске економске институције одају признање Србији за напор којим је очувала добре економске параметре током кризе која је покосила цео свет, не само у здравственом смислу и у смислу живота људи него и у економији. То је признала и ЕУ, да је Србија најуспешније изашла на крај са економским невољама у региону Источне Европе", истакао је Дачић.

Како је навео, став Социјалистичке партије Србије, чији је председник, остаје да би требало помоћи свим појединцима и да се заштита пружи свима све док криза траје.

"Ограничење мандата није оптерећење за Скупштину" 

Ивица Дачић је рекао да ограничење мандата Народне скупштине, које је најављено, није оптерећење за парламент и да то тело има своју агенду.

"Без обзира на то што смо ми тело које бира Владу Србије и које контролише и надзире њен рад, знате да већину аката које доноси Скупштина подноси Влада Републике Србије", казао је Дачић и навео да се очекује динамична агенда.

Током ове недеље, навео је Дачић, требало би да се расправља о сету пореских закона, али и да се очекује избор повереника за заштиту равноправности, док би следеће недеље требало да се расправља о раду неколико независних регулаторних тела која бира Народна скупштина.

Истакао је да би за две недеље требало да се расправља о буџету за 2021. годину.

Дачић, како је навео, не очекује буран мандат и да је његов циљ да Скупштина ради ефикасно и да остварује своју законску улогу.

"Не очекујем Бајдена из деведесетих" 

Председник Народне скупштине је навео да због избора Џозефа Бајдена за председника САД не очекује велике промене у дијалогу Београда и Приштине и напоменуо да је тај дијалог започео када је Бајден био потпредседник у администрацији Барака Обаме.

"Не очекујем да ће Бајден бити Бајден из деведесетих година, већ да, сви они знају, укључујући и представнике америчке администрације и имена која су спомињана као могућа кадровска решења у Бајденовој администрацији, очекујем да ће по полагању заклетве на функцију председника САД дати подршку том дијалогу", казао је Дачић.

Додао је да очекује промену приступа и да је Трампова администрација имала већу флексибилност када је потребно да се дође до некаквог компромиса, док је демократска администрација имала став да је све завршено и да нема потребе да се тражи некакав компромис.

"Међутим, времена су се променила. Данас је очигледно да је немогуће доћи до било каквог дугорочног и политичког решења око Косова и Метохије без сагласности и учешћа Србије, зато што на политичкој сцени у Приштини влада једна тотална нестабилност, они имају готово сваке године неке изборе", рекао је Дачић и нагласио да Приштина то користи као изговор за неиспуњавање договора.

Истакао је да не мисли да ће доћи до драстичних промена у дијалогу и да би једина промена могла да буде то што нова администрација није превише расположена за тражење неких нових компромиса.

"Потребно је направити план за почетак међустраначког дијалога" 

Говорећи о актуелној политичкој ситуацији у Србији и бојкоту протеклих избора, Дачић је навео да је он, у складу са договором претходне председнице Скупштине Маје Гојковић са посланицима Европског парламента, копредседавајући међустраначког дијалога, заједно са посланицима Европског парламента.

"Друга фаза дијалога треба да буде до следећих парламентарних избора с циљем да се створи што боља атмосфера за учешће свих странака на следећим изборима. У том смислу је сада потребно направити одређени план када би се започело са свим тим разговорима, ко би учествовао у томе, с обзиром на то да сада неке странке нису у парламенту", казао је Дачић.

Нагласио је да је реално очекивати да би наставак тог дијалога могао да буде следеће године и да ће у наредном периоду разговарати са представницима Европског парламента о њиховим плановима.

Када је реч о СПС-у, Дачић је истакао да се став странке чији је председник не разликује од ставова других владајућих странака које су учествовале у дијалогу и да је велики део онога што је договорено на претходним састанцима већ испуњено.

"Ја мислим да ће основни проблем бити процена ко има какве шансе на изборима. Онај ко процењује да има неке шансе на изборима, свакако ће учествовати на изборима, без обзира на то какве захтеве има у дијалогу", казао је Дачић.

Истакао је да је потребно разговарати конкретно и видети шта се предлаже у вези са унапређењем изборних услова, као и да је Скупштина спремна да помогне да се све реализује на најбољи могући начин до следећих избора.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво