Читај ми!

Вархеји: Србија има велику шансу да убрза свој пут у ЕУ

Ако је Србија спремна да испоручи све реформе до 2024. године, и ЕУ мора да буде спрема да затвори преговоре када земља обави свој део посла, рекао је комесар за проширење ЕУ Оливер Вархеји.

Вархеји је, говорећи на отварању онлајн "Београдског економског форума", оценио да је и за Србију и цео регион Западног Балкна "једина будућност да постану део ЕУ, део заједничког тржишта и европског система демократије".

"Опредељени смо да осигурамо безбедности и просперитет целог региона и активни смо у давању новог живота ангажману ЕУ са Западним Балканом као и целом процесу проширења", каже Вархеји.

Kомесар напомиње да Србија са новом владом има велику шансу да брзо напредује ка чланству у ЕУ.

Подсећа да је нова влада у Београду исказала своју посвећеност спровођењу реформи и то у приоритетним областима владавине права и медијских слобода, као и да је задужена и да ради на дијалогу Београда и Приштине, што је други услов за приступање Србије ЕУ.

"У заједничком нам је интересу да цео регион, а међу првима Србију, постане део породице земља чланица. ЕУ има много тога да понуди Србији у смислу просперите, стабилности, безбедности што може бити велики потенцијал за народ Србије", каже Вархеји.

Kомесар за проширење ЕУ наводи да би чланство Србије допринело би културолошком богатству Уније, осигурало дугорочну стабилност региона и донело "додатних осам милиона људу посвећених заједничком европскм циљу и заједничким принципима".

Вархеји наглашава да је за ЕУ проширење на Западни Балкна приоритет, посебно и због чињенице да је тај регион, кроз исторју, "ретко био стабилан, просперитетан и безбедан".

"Ово је историјска могућност да се до тога дође, а да лошу истрорију оставимо из нас", рекао је европски комесар.

Оливер Вархеји наглашава да би улазак Западног Балкна у ЕУ значило нови велики регион где нема препрека за путоватовања, трговину, пружање услуга и инвестирање што би, према јеговим речима, отворило огромну могућност за грађене Западног Балкана да живе бољи европски живот у будућности.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво