Читај ми!

Горану Весићу забрањен улазак на Kосово и Метохију

Делегацију Београда, предвођену замеником градоначелника Гораном Весићем, зауставила је око 9.30 на административном прелазу Јариње косовска полиција.

Kосовска полиција, која се налази на административном прелазу, појачана са два џипа наоружаних полицајаца, није дозволила Весићу да уђе на територију Kосова и Метохије. 

Полицајци су тврдили да су одлуку о забрани уласка Весића на KиМ добили из Приштине и да је образложена тиме да његов долазак на Kосово и Метохије "представља опасност по безбедност Kосова".

Горан Весић је рекао за Први програм Радио Београда да забрану уласка на Космет види као одлуку против Београда, а не против њега лично. 

Весић је раније навео да су их на административном прелазу дочекала два џипа пуна наоружаних припадника КП, и да је делегација Београда требало да потпише повељу о братимљењу са Косовоском Митровицом и да посети градилиште станова за 40 избегличких породица.

Како је рекао Весић, данашњом одлуком су приштинске власти показале да не желе да деца на КиМ имају игралиште и да избеглице немају право на станове. Додаје и да су показали како виде реализацију Бриселског споразума и да не желе да Срби опстану на КиМ.

Весић је додао да си приштинске власти данас желеле инцидент, али да делегација Београда то није желела. 

Додао је да су људи на прелазу били уљудни и да су говорили да им је жао, што показује да обични људи желе да Срби и Албанци сарађују.

Канцеларија за КиМ: Апсурдно образложење 

Канцеларија за Косово и Метохију је најоштрије осудила забрану уласка Весића на КиМ, наводећи да је реч о најфлагрантнијем кршењу споразума којима се регулише слобода кретања.

У саопштењу Канцеларије за КиМ наводи се да је онемогућавање Весићу да са сарадницима присуствује обележавању Дана општине Косовска Митровица најотворенија демонстрација неспремности Приштине да, како се истиче, допринесе стварању нормалних међунационалних односа и друштвене климе на КиМ.

Додаје се да је образложење Приштине да би боравак Весића на КиМ био опасност за безбедност толико "апсурдна" да не заслужује "озбиљан коментар".

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво