Читај ми!

Генерал-мајор Франко Федеричи нови командант Кфора

Међународним војним снагама (Кфор) на КиМ од данас командује генерал-мајор Франко Федеричи, из италијанске војске. Он је преузео дужност од генерал-мајора Микелеа Рисија.

Франко Федеричи је 25. командант Кфора од успостављања те војне мисије у јуну 1999. године.

"Веома ценим тимски рад и јединство и нагласићу да је заједничка визија и јединство напора од пресудног значаја за успех наше мисије, не само у оквиру Кфора, већ и код других међународних организација и институција на Косову", рекао је генерал-мајор Федеричи након церемоније преизимања дужности у Приштини.

Одлазећи генерал Риси поздравио је свог наследника и захвалио свим својим војницима, којих је 3.500 тренутно у мисији, наведено је у саопштењу Кфора.

"Од избијања пандемије ковида-19, Кфор је својим јединицама редовно доприносио сигурном окружењу и слободи кретања за све грађане на Косову, док је усвајао све превентивне мере које препоручује Светска здравствена организација, како би заштитио своје војнике и заједнице којима они служе", додао је генерал Риси.

Навео је да је Кфор допринео локалном одговору на ковид-19 донацијом опреме за личну заштиту здравственим установама на Косову и олакшавањем испоруке помоћи од земаља НАТО-а и партнера, те да је помоћ пружена на непристрастан начин свим заједницама на Косову, такође и кроз бројне пројекте у области образовања.

"Током мандата генерала Рисија, КФОР је ојачао сарадњу са косовским институцијама, међународном заједницом и свим безбедносним организацијама да би испунио мандат утврђен Резолуцијом СБ УН 1244 из 1999. У исто време, НАТО мисија је допринела јачању међуетничког суживота и развоју безбедносног оквира за дијалог", рекао је Риси и навео пример своје улоге у заштити верског културног наслеђа и јачања економског развоја у општини Дечане.

Церемонији примопредаје дужности присуствовао је и адмирал Роберт П. Бурк, командант НАТО команде здружених снага у Напуљу.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво