Читај ми!

Посланици о изменама Закона о заштити од заразних болести

Посланици Скупштине Србије расправљају о изменама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести. Посланик Уједињене Долине – СДА Санџака Енис Имамовић рекао је да треба утврдити одговорност за стање у прва два таласа. Министар здравља Златибор Лончар је поручио да од одговорности нико неће побећи, али да је тренутно најважније радити на томе да се законом уреди побољшање поштовања мера. Новчане казне односе се на мањину која не поштује мере, истакли су посланици који најављују подршку предложеном решењу.

Измене и допуне закона о заразним болестима предложене су као још једна у низу мера које је држава донела у борби против коронавируса, рекао је министар здравља Златибор Лончар образлажући предлог закона пред посланицима у Скупштини Србије.

Изменама и допунама закона уводе се новчане казне за кршење заштитних мера. У износу од 30.000 динара казниће се за прекршај лице одговорно за примену личне заштите од инфекције ако не обезбеди непосредну примену тих мера, а са 5.000 динара казниће се за прекршај физичко лице ако се не придржава мера личне заштите од инфекције.

Новчаном казном од 300.000 динара казниће се правно лице ако не предузме радње и активности ради примене мера личне заштите од инфекције, као и ако не одреди лице одговорно за непосредну примену тих мера, а са 150.000 динара казниће се за тај прекрша предузетник, а одговорно лице новчаном казном од 50.000 динара.

"Нама није циљ да кажњавамо никога, али желимо да овим одредбама заштитимо све одговорне грађане Србије, којих је 95 одсто, који поштују све мере осам месеци, носе маске, не организују прославе и славља са великим бројем људи и тако на набољи начин чувају своје и здравље својих породица", навео је Лончар.

Према његовим речима, овим Предлогом уобличава правни оквир за мере и процедуре у којем ће се у наредном периоду боље држати под контролом епидемија и спречити веће негативне последице.

У Предлог измена и допуна уврштен је и коронавирус, који није био у тренутку писања Закона о заразним болестима, а уведена је и категорија контакта као лица која су дужна да се придржавају мера и упутстава које утврди лекар.

Такође, уведене су и неповољна епидемиолошка ситуација, кућна изолација, самоизолација, карантин, превоз, изолација, здравствени надзор, у кућним условима и лична заштита.

Изменама закона, како је навео Лончар, регулисано је и да потврда од епидемиолога довољан доказ послодавцу да радник не ради у утврђеном временском периоду, а да му припада плата.

Изменама закона даје се овлашћење министру да пропише обавезну или препоручену имунизацију за одређене особе, а ради спречавања уношења вируса у земљу, министар може наредити мере за заштиту и лабораторијско испитивање при уласку у земљу.

Лончар каже да ће након усвајања измена и допуна закона Влада моци да ограничи улазак у Србију особама које долазе из држава са неповољном епидемиолошком ситуацијом, одлучити о отварању објеката за карантин, о лечењу у иностранству уколико су капацитети у земљи попуњени, образовазти Кризни штаб.

Надзор над применом мера, поред Санитарне инспекције, врши локална самоуправа преко Комуналне милиције, каже Лончар и додаје да санитарни инспектор поред овлашћења која има до сада, може израдити и прекршајни налог, док Комунална милиција може да наложи да се испразни простор у којем је дошло до кршења заштитних мера, као и да затворе објејат најдуже до 72 сата.

Лончар: Јутрос у Бeoграду без слободног места за ковид пацијенте

Министар Лончар упозорио је да јутрос у Београду није било ниједног слободног места у болници за оболеле од короне и истакао да је крајње време да будемо јединствени и да се у одређеном наредном периоду одрекнемо непотребних контаката.

Лончар је на седници Скупштине навео да је јуче отпуштено 250 ковид пацијената, али да је 600 морало да буде примљено на болничко лечење за последњих 15 сати.

"Нико није остао незбринут, али један део пацијената је у болницама по Србији", казао је Лончар и додао да су отворени нови капацитете, као и да се капацитети у бањама претварају у ковид болнице.

Лончар истиче да ретко који систем функционише тако да може да све грађане збрине у истом тренутку јер се ради дневно о хиљадама људи, а да уз ковид пацијенте, морају се збринути и пацијенти који нису позитивни, али болују од других болести, које подсећа Лончар, нису престале да постоје.

Како је додао, пре неколико дана потребно је било уздржавати се од непотребних контаката 10 дана, а сада с обзиром да је ситуација погоршана потребно је најмање две недеље.

Имамовић: Утврдити одговорност за стање у прва два таласа

Посланик Уједињене Долине - СДА Санџака Енис Имамовић изјавио је да је пре усвајања Предлога измена и допуна закона о заразним болестима требало утврдити, како је рекао, кривичну одговорност оних који су водили борбу против коронавируса у прва два таласа, а који, сматра, нису тај посао добро радили.

Имамовић је навео да је Србија ушла у трећи талас, да се свакодневно повећавају бројке инфицираних и преминулих и истакао да се то све дешава са истим системом и људима који су водили тај систем у прва два таласа.

Навео је и да посланичка група у чије име је говорио неће гласати за овај закон, али неће бити ни против, јер сматрају да се нису стекли услови да са оваквим системом тај закон ступи на снагу.

Министар Лончар је, одговарајући на Имамовићево излагање, рекао је да од одговорности нико неће побећи, али да је тренутно најважније радити на томе да се законом уреди побољшање поштовања мера, што ће смањити број новозаражених, хоспитализованих и преминулих.

Истакао је да ће се утврђивање одговорности радити након што се ситуација са вирусом корона смири и сматра да је неопходно да се сви посланици сконцентришу и уместо да воде полемику, да апелују на људе да се не деси поново оно што се десило у Пазару.

"Измене закона неопходне, казне су за мали број непослушних"

Измене и допуне Закона су неопходне, а новчане казне које су њима предвиђене односе се на мањину која не поштује епидемилошке мере, истакли су посланици који најављују подршку предложеном решењу.

Посланик са листе "Александар Вучић за нашу децу" Дарко Лакетић и председник скупштинског Одбора за здравље је навео да новчано кажњавање није усмерено према 95 одсто грађана, већ према мањини која не поштује мере и у том смислу навео да се дешавало и да се заражене особе слободно крећу и тако шире заразу.

Посланик СПС-а Жарко Обрадовић рекао је да ће посланици посланичке групе у чије име говори гласати за предложене измене и допуне закона о заразним болестима и навео да ако се погледа епидемијска ситуација у свету, Европи и региону, можемо бити задовољни како се до сада Србија борила са епидемијом.

Према његовим речима, добро је што је акценат у закону стављен на појединца и одговорност појединца, као и то што закон прописује све мере.

Посланик СДПС-а Бранимир Јовановић сматра да су биле неопходне измене закона о заразним болестима и додаје да се тим изменама прецизирају надлежности и права институција, али и грађана.

Посланик Покрета социјалиста Ђорђе Комленски најавио је да ће подржати измене закона, али је напоменуо да су новчане казне за кршење епидемиолошких мера мале, с обзиром на последице које могу да наступе.

Комленски је рекао да би и телевизијски водитељи требало да носе маске, како би дали лични пример.

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић је након краћих консултација са министром здравља Златибором Лончаром прецизирао да неће бити расправе о појединостима, пошто нема уложених амандмана, и да ће се гласање о закону обавити око 19 часова.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи