Читај ми!

Вучић: До краја децембра имаћемо прве вакцине у нашој земљи

Председник Србије Александар Вучић каже да је заједно са Владом Србије кренуо у потрагу за вакцинама, треба да се на најбржи начин набаве најбезбедније вакцине и да се прекине катастрофални утицај који корона има на живот људи у Србији и на нашу економију.

Александар Вучић је, обраћајући се јавности из зграде Генералног секретаријата председника Републике, рекао да смо до сада преко Ковакс система обезбедили за крај ове и за наредну годину милион и осамсто хиљада доза. 

"У овом тренутку изгледа да ће бити речи о Фајзер-Бионтех вакцинама. Преговарамо и са кинеским и руским парнерима који би вакцину могли да набаве. Покушаћемо до краја јануара да обезбедимо довољно вакцина за здравствени сектор, али и војску и полицију, чиме бисмо олакшали њихов посао", казао је председник Вучић.

Према његовим речима, одмах иза њих долазе на ред најтежи болесници и наши најстарији грађани, па тек онда средовечни и млађа лица.

"У сваком случају, даћемо све од себе да обезбедимо што је могуће више вакцина и да завршио борбу против ковида као једна од најуспешнијих земаља у Европи. Важна порука за грађане је да ћемо пре краја децембра имати прве вакцине у нашој земљи", истакао је председник. 

Одговарајући на питања новинара да ли ће Кризни штаб на данашњој седници увесте неке нове мере, као што је забрана кретања, Вучић је рекао да "полурешења и затварање од 6 од 6" само штете економији.

Рекао је да ће држава прихватити мере Кризног штаба и оне ће, каже, морати да се поштују. Додаје да ће морати да се чува економија и мораће да се ради.

"Поуке из оног што се дешавало деведесетих" 

Председник Вучић истакао је да је управо завршио састанак са амбасадорима Квинте и ЕУ.

Истиче да је сукоб у Нагорно-Карабаху показао како незамрзнути конфликт, када га неко одмрзне, може да ескалира у катастрофу.

"Ми морамо да извучемо праве поуке из онога што се одиграло деведесетих. Нашој деци не треба да остављамо замрзнути конфликт, већ треба да радимо на компромисном решењу. Важно је да радимо све што можемо да не остављамо тај конфликт нашој деци", казао је председник.

Видело се, додаје, да је свет, осим саопштењима, био мало заинтересован да реагује.

"Видело се да је другачија подела карата у свету и да на крају крајева увек морате да рачунате на сопствене снаге. Зато ће Србија морати даље да снажи економски, војно и на сваки други начин. За нас је најважнија порука мира, дијалога и жеље да наставимо разговоре са Приштином и да разумемо да је најбоље решење које се постиже дијалогом. Боље је да га постигнемо раније него касније. У противном може нам се догодити некакав сукоб", навео је Вучић.

"Јединствено тржиште за већу стопу раста" 

Када је реч о успостављању јединственог тржишта на Западном Балкану и иницијативи мини-Шенген, Вучић је рекао да би отварање зелених коридора ка ЕУ значило бржи поток робе, људи, капитала и услуга.

Ту нам, каже, треба подршка јер бисмо тако увећали стопу раста на ниво од шест до осам одсто.

"То значи бољи стандард за људе, веће плате и пензије. Имали смо јединствен политички став по свим овим питањима (Србија, Северна Македонија и Албанија), иступали смо као блок и чини ми се да су представници најмоћнијих земаља, пре свих Меркелова и Макрон, добро разумели ту нашу поруку и колики је то значај за нас", истакао је Вучић.

Председник је рекао да је за српску економију проблем и то што се поједине земље Европе поново затварају, због чега је тражња мања, па индустрија не иде брзином као у септембру и октобру.

"То гледамо да надоместимо инвестицијама. Обављамо преговоре са фирмама из Немачке и Јапана, очекујемо долазак у првој половини децембра и камен темељац за фабрику 'Тојо тајерс' у Инђији", рекао је Вучић. 

"Преко развојне агенције Србије потписали смо 20 уговора 2020. године. А укупно су се инвеститири обавезали на улагања од 1,7 милијарди евра. Запослиће 6.815 радника. То је готово двоструко мање у радницима, али двоструко више у новцу. То значи да код нас долазе компаније технолошки много савршеније. Ми данас имамо мали проблем запошљавања људи."

Најавио је даље улагање у здравство, пре свега КЦ Србије, КЦ Војводине, Дедиње 2, Тиршову 2 и болнице.

Рекао је да ће Србија у наредне три године бити прва у Европи по стопи раста са око 3,1 одсто. 

Председник је рекао да се нада да ће доћи до смањења трговинских баријера између САД и Европе, што би, напомиње, много значило за нашу индустрију, пре свега челика.

"Према пројекцијама Светске банке, Србија ће у наредне три године бити прва у Европи. Просечан раст у наредне три године биће 3,1 одсто у Србији, а следеће две земље, Ирска и Литванија, са по два. И то су огромне разлике у односу на Хрватску, Русију, Швајцарску, Италију, Грчку...", напомиње Вучић.

Према његовим речима, амерички амбасадор је данас саопштио да САД остају посвећене спровиђењу Вашингтонског споразума.

Председник је напоменуо да "затварање од 6 до 6, та полурешења", само штете економији, а велики спас нам неће донети.

"Мислим да је Кризни штаб до сада фантастично радио", навео је Вучић.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво