Читај ми!

Смена генерација у Скупштини – да ли старији посланици препуштају расправу млађима

Млади чине око 17 одсто популације у Србији, односно шестину становништа. Прилику да укажу на потребе младих добило је у парламенту тридесетак представника те генерације. Број младих се у највишем представничком дому смањивао од 2008. године.

Са 28 посланика млађих од 30 година, млади су у највишем законодавном телу заступљени са 11 одсто у укупном броју представника грађана. Сменом генерација у политичким партијама усмерава се пажња ка млађој популацији.

У досадашњој пракси, показало се да се странке суштински обраћају старијим гласачима, мада се млади често користе као предност у кампањи.

Милош Терзић из СНС-а каже да је један од главних задатака да се пренесе глас младих у Скупштину, да се дефинишу проблеми са којима се млади суочавају и да се на одговоран начин приступи решавању проблема.

"Поента свега тога је да млади своју будућност виде у Србији", истиче Терзић.

Нандор Киш из СВМ-а не крије да је поносан што је изабран за посланика. Током конститутивне седнице помагао је председавајућој.

"У будућности ја ћу бити одговоран за теме образовања, пошто је то јако значајно за националне мањине и сарађиваћу са министарствима и са националним саветима", нагласио је Киш.

Шта највише мучи младе 

Задовољни већим бројем младих посланика него претходних година, Кровна организација младих Србије покреће дијалог са тим посланицима о положају младих у друштву.

Угљеша Марковић из СПС-а наводи које теме највише муче младе људе.

"Неке три основне теме које преовладавају без обзира о ком делу Србије причамо јесу и запошљавање и образовање и кров над главом. То су неке три теме, чак и здравство све више добија на значају, највише муче младе", истиче Марковић.

Колико су старији спремни да препусте расправу

Ипак, највећа одговорност је на старијим посланицима и питање је колико су спремни да препусте расправу млађима.

Од тога зависи њихов допринос раду парламента.

Бојан Клачар из Цесида сматра да је највећа предност младих у политици то што ће моћи да се обрате оној популацији која је била запостављена код политичара и што могу да отворе оне теме које су важне младој популацији, а не онима који су старији од 30 или 40 година.

Како се покажу у првом посланичком мандату, некима ће то бити и препорука за будући рад у Скупштини.

Млади могу, верује се, дебатама да утичу на окружење, јер нису оптерећени прошлошћу, за разлику од њихових искуснијих колега.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво