Читај ми!

Селаковић са Чен Бо: Обогаћивање свестраног стратешког партнерства

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић примио је амбасадорку Народне Републике Кине у Републици Србији Чен Бо.

Амбасадорка Чен је упутила срдачне честитке министру Селаковићу поводом ступања на дужност министра спољних послова Републике Србије и изразила уверење да ће и на новој дужности, као и до сада, новоименовани шеф српске дипломатије наставити да пружа изузетан допринос даљем унапређењу укупних односа између Србије и НР Кине.

"Уз срдачне поздраве министра спољних послова Ванг Јиа, уручила је честитку, коју је, поводом ступања на нову дужност, министру Селаковићу упутио државни саветник и министар спољних послова НР Кине Ванг Ји, на чему је министар Селаковић посебно захвалио, подсећајући на отворени позив за посету кинеског министра иностраних послова Србији", наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

У разговору је изражено обострано задовољство поводом изванредних укупних односа између Републике Србије и Народне Републике Кине и спремност за даље обогаћивање свестраног стратешког партнерства.

Констатовано је да je, упркос пандемији ковида-19, додатно унапређена сарадња две земље и очуван континуитет политичког дијалога на високом и највишем нивоу.

Селаковић је честитао Кини на успешној борби против ковида-19 и поновио захвалност на укупној помоћи Владе НР Кине, кинеских провинција и компанија, а посебно огромној помоћи кинеског народа Србији.

Размењена су мишљења о унапређењу укупне сарадње, интензивирањем политичког дијалога и разменом посета на високом и највишем политичком нивоу и поновљена је узајамна подршка у питањима од националног интереса за две стране.

Договорено је даље интензивирање сарадње у оквиру иницијативе "Појас и пут", као и механизма сарадње Кина-ЦИЕЗ (17+1), којима наша страна придаје велики значај.

Изражено је обострано задовољство узлазним трендом економских односа две земље и указано на постојање значајних потенцијала за њихово даље интензивирање.