Читај ми!

Закон о заштити вредности борбе ОВK поново без подршкe

Због недостатка кворума, Предлог закона о заштити вредности борбе ОВK опет није добио подршку посланика косовског парламента.

Председница скупштине Вјоса Османи потврдила је да је само 31 посланик био присутан у сали приликом гласања и да није било кворума за доношење одлуке, пренео је Kосово онлајн писање листа Зери.

Закон, којим се најпре дефинишу "вредности Ослободилачке војске Косова", међу којима и та, да је"оружана борба народа Kосова на челу са ОВK, била у циљу ослобођења Kосова", као и да предвиђа обавезу јавних службеника и свих осталих да те вредности поштују под претњом законских санкција, наишао је на бројне критике.

Амбасадори САД, Немачке, Швајцарске, Kанцеларија ЕУ и ОЕБС, поручили су да се таквим законом криминализује слобода говора и крше права грађана, док је из Београда стигла порука да се кроз закон виде намере Приштине уперене против Срба.

Од тада се нацрт више пута нашао пред косовским посланицима, али ниједном није био обезбеђен кворум за гласање.

Поступак у вези са усвајањем Закона о заштити вредности борбе ОВK покренут је још 2018. године од стране тадашњег председника парламента Kадрија Весељија.