Читај ми!

Вучић са британском амбасадорком о борби против коронавируса и јачању сарадње

Председник Србије Александар Вучић примио је амбасадорку Уједињеног Краљевства Шан Меклуд, са којом је разговарао о резултатима борбе против коронавируса.

Председник Вучић и амбасадорка Меклауд су се сагласили да су здравље становника Србије и Уједињеног Краљевства и међународна сарадња, приоритети за власти двеју земаља.

Они су изразили наду да ће актуелна алармантна ситуација са овом заразном болешћу, уз солидарност, бити ускоро превазиђена, како би се Србија и Уједињено Краљевство посветиле циљевима друштвеног и економског развоја.

Председник Вучић се интересовао за резултате британских стручњака у развоју вакцине против коронавируса и изразио задовољство њиховим напретком.

Амбасадорка Меклауд је нагласила значај укључивања Србије у систем Ковакс, као систем глобалног одговора на изазов ковид-19, који пружа могућност најбржег, правичнијег и лакшег набавке вакцине, када она буде на располагању.

Председник Вучић је поновио посвећеност Србије снажењу политичког дијалога са Уједињеним Краљевством на највишем нивоу, што би допринело и јачању сарадње двеју земаља у различитим областима од заједничког интереса, укључујући економију и одбрану.

Он је такође изразио и потребу снажења сарадње у оквиру међународних организација, с обзиром на то да су и Србија и Уједињено Краљевство искрено посвећени принципима мултилатерализма.

Амбасадорка Меклауд је рекла да и Влада у Лондону има намеру да оснажи економску, посебно трговинску сарадњу двеју земаља, очекујући да ће околности дозволити скору посету ресорног министра Србији.

Амбасадорка Меклауд је пренела позив премијера Џонсона председнику Вучићу да учествује на онлајн Самиту посвећеном клими и климатским променама, који у децембру организује заједно са Генералним секретаром УН, председником Француске, председником Чилеа и премијером Италије.

Она је нагласила да Уједињено Краљевство и премијер Џонсон придају велики значај питању очувања животне средине, изразивши наду да ће Србија моћи да учествује у смањењу емисије угљен-диоксида, како би допринела изградњи "зелене економије" и остварењу других циљева те врсте.