Читај ми!

Четири велика задатка пред новом владом Србије

Нова влада је одраз политичке реалности, а пред њом су четири велика задатка - оценили су гости емији "Упитник". Дијалог власти и опозиције је неминован, а две најважније институције у том дијалогу биће Скупштина и Министарство за друштвени дијалог, сматрају гости "Упитника".

Нови кабинет Ане Брнабић имаће 21 ресор, међу којима су три нова - Министарство за бригу о селу, Министарство за бригу о породици и демографији и Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Директор сектора за истраживање јавног мњења Ипсос стратеџик маркетинга Марко Уљаревић наводи за РТС да је нова влада одраз политичке реалности коју је, како каже, Вучић могао да формира и без својих политичких коалиционих партнера који су били на листи "Александар Вучић - за нашу децу".

"Али мислим да је водио рачуна о тренутку у коме се налазимо. Због Косова и короне Вучић је одлучио да је тренутак да се настави коалиција са СПС-ом", оцењује Уљаревић.

Додаје и да је председник урадио, како каже, још једну ствар која није баш толико честа на нашим просторима.

"А то је да вам расте подршка на изборима, а да ви проширите свој коалициони потенцијал. Узимањем Шапића у владу, ја мислим да је он одлучио да игра у будућности на један шири и мало другачији фронт", наводи Уљаревић.

Додаје и да је плод оваквог Парламента и деловање опозиције и њених одлука о бојкоту. 

"Опозицији је неопходна промена унутар себе да би направила неку промену на друштвеном плану", оцењује гост Упитника.

Говорећи о ванредним парламентарним изборима, Уљаревић наводи да они одговарају свима.

Упитан о рејтингу премијерке, директор у Ипсос стратеџик маркетингу наводи да је он висок, да је одмах иза Вучићевог и да износи 49 одсто.

"Она је успела да изађе и изван странке и да добије значајан проценат гласова и из других странака, чак и од једног дела опозиције", наводи Уљаревић.

Истиче да се налазимо у великој кризи коју је изазвао коронавирус, а Србија је једна од ретких земаља где уз ову здравствену кризу не иду тешки економски поремећаји", оцењује Уљаревић. 

Пред новом владом четири циља 

За Бојана Клачара, извршног директор Цесида нова Влада има два исходишта.

"Први је контекстуални, то је одовор једним делом на кризу у којој се налазимо и другим делом је одговор на неку врсту лимита односно дефицита који постоји у парламенту. Са друге стране ову Владу треба гледати превасходно као плод, ја бих рекао, великог политичког договора СНС-а са СПС-ом и СПАС-ом који не мора нужно да буде дуговечан, али ће бити, сасвим сигурно до следићих избора", наводи Клачар.

Додаје да су циљеви нове Ваде груписани око четири ствари.

"Циљеви нове Владе су груписани у суштини око четири доминантне ствари - економија, здравство, Европска унија и Косово и дијалог, то су на неки начин две стране једне исте медаље и борба против организованог криминала", навео је Клачар гостујући у Упитнику.  

За извршног директора Цесида, нова Влада је поглед унапред. 

"Чини се да је Александар Вучић желео да овим дуготрајним бирањем заједно са Аном Брнабић, министара желео да погледа унапред и да пошаље поруку да се већ на неки начин спрема за 2022. Такође, он итекако води рачуна да се прилагоди променама - Вучић је најбоље разумео да је стајање заправо назадовање и због тога он свесно меша карте", оцењује Клачар.

Дијалог власти и опозиције је неминован 

Говорећи о најављеним ванредним изборима наводи да се чини да је Александар Вучић на тај начин отишао корак испред опозиције.

Оцењује да је дијалог власти и опозиције неминован, а како каже, веома је важно да он буде искрен и да се договоре принципи.

Наводи да ће две најважније институције у дијалогу власти и опозиције бити Скупштина и Министарство за друштвени дијалог.

Оцењује да је добро да опозиција има укрупњавање у дијалогу са влашћу и додаје да је легитиман захтев опозиције да се иде одвојено на изборе - председничке, парламентарне и београдске.

Много противника власти, а рејтинг опозиције низак

Зоран Пановић, програмски директор Демостата наводи да је важно дефинисати циљеве дијалога власти и опозиције.

"Ако не буде договора власти и опозиције мислим да би ти нови избори били бесмислени", истиче Пановић.

Истиче да је рејтинг опозиционих партија мали и да опозиција мора да утврди своју репрезентативност.

"Темељ плурализма једног друштва и демократије су политичке партије, одатле све извире", наводи Пановић.

Говорећи о односу са Сједињеним Америчким Државама наводи да окренутост ка САД зависи од резултата америчких избора.

На питање о ЕУ интеграцијама наводи да су кадровска решења показала рутински став према ЕУ интеграцијама.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се