Читај ми!

Брнабић: Дигитализација остаје приоритет и у наредном периоду

Премијерка Ана Брнабић учествовала је на онлајн састанку Групе за Европу и Евроазију Светског економског форума на тему "Изградња глобалног конкурентног дигиталног екосистема". Учесници састанка разговарали су о утицају "ковид-19 кризе" на дигиталну трансформацију и дигиталну економију, саопштила је Канцеларија владе за сарадњу с медијима.

Ана Брнабић је, говорећи о дигиталној трансформацији и њеном значају у време пандемије ковида-19, подсетила да је дигитализација и владе и економије била одређена као приоритет Владе још 2017. године, и подвукла да ће дигитализација бити приоритет и у даљем раду.

Када је реч о јавним услугама, Влада је посвећено радила на реформи јавне управе и увођењу и унапређењу електронске управе у служби грађана и привреде, наводи се у саопштењу.

Брнабићева је истакла да су резултати које је Влада постигла када је реч о увођењу е-Управе драгоцени управо сада у време пандемије.

Добар пример тога је у области образовања: онлајн настава у школама и коришћење дигиталних уџбеника и нових технологија у настави. Захваљујући томе, Србија је међу ретким земљама у којима ученици нису изгубили ниједан час због пандемије, рекла је Брнабићева, и додала да ће влада наставити да улаже у образовање.

Премијерка је упознала учеснике састанка и са најзначајнијим дигиталним услугама у области здравства, чији је циљ био да се грађанима олакша приступ здравственим услугама.

Међу најзначајнијима су пројекат "Донирај плазму", пројект "Буди волонтер", затим увођење тзв. Теста самопроцене, СМС и мејл нотификације за тестирање и други.

Управо захваљујући тим пројектима, Србија се позиционирала међу пет најпродуктивнијих земаља на свету када је реч о иновативним дигиталним решењима у одговору на кризу, према процени ОЕЦД-а.

Брнабићева је рекла да ће међу приоритетима Владе Србије у новом мандату, здравство и дигиталне услуге у области здравства бити међу најважнијима.

Говорећи о спољној политици, Брнабићева је изјавила да добри односи које Србија негује са великим бројем партнера (ЕУ, Русија, Кина, САД, Израел, Турска и други), омогућавају да се искористе најбоља искуства из целог света.

"Чланство у ЕУ је спољнополитички приоритет Србије, а Србија ће наставити да негује добре односе и са Русијом, и са Кином, и са САД", нагласила је Брнабићева.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво