Читај ми!

Америчка привредна комора предала новој влади препоруке за опоравак привреде

Америчка привредна комора у Србији поздравила је именовање нове владе у Немањиној, као и напоре свих учесника у борби против коронависура. Истовремено, предложила је конкретне мере за решавање проблема у привреди. У Комори нагалашавају да је за опоравак привреде неопходно радити на развоју еУправе, унапређењу владавине права, ефикасности правосуђа и здравствених услуга.

Председник Америчке привредне коморе Зоран Петровић нагласио да ће са новом владом радити на очувању здравља грађана, радних места и што ефикаснијем опоравку српске привреде.

"Апелујем на нову владу да настави са радом на унапређењу ефикасности здравствених услуга и електронских сервиса, уз даље унапређење владавине права и пореске предвидљивости, јер су ово области које условљавају брзину опоравка", навео је Петровић.

Америчка привредна комора формулисала је четири приоритетна циља за подизање капацитета јавне управе и опоравак привреде: континуирани развој еУправе, даље унапређење владавине права и ефикасности правосуђа­, унапређење ефикасности здравствених услуга, као и унапређење предвидивости пореског и парафискалног оптерећења.

Континуирани развој еУправе 

Ефикасна еУправа држави и привреди доноси значајно смањење административних трошкова, уз истовремено повећање транспарентности и смањење могућности за корупцију.

У том смислу потребно је омогућити доставу документације електронским путем без накнадног доношења папирних докумената, смањити административне препреке за девизна плаћања, наплату и кредитне послове уз координацију са Пореском управом, али и омогућити електронску комуникацију са свим граничним службама.

Потребно је такође обезбедити контролу недозвољене трговине на интернету, посебно у области лекова и медицинских средстава, али и размену података између јавног и приватног сектора.

Унапређење владавине права и ефикасности правосуђа

Да би грађани имали државу која се темељи на владавини права, потребно је обезбедити аутоматску доставу судске документације у електронском облику, како би се избегла одлагања рочишта због неуспелих уручења, а за време трајања епидемије омогућити већи број процеса преко видео-конференцијске везе.

Проширивање апликације за дигитализовано вођење предмета (еСуд) са Управног суда и на остале судове, олакшало би рад судова, а формирање судских тимова по угледу на Привредни апелациони суд скратило би већину поступака.

У Америчкој привредној комори наводе и да треба ускладити локалне судске праксе са пресудама Европског суда правде како би примена прописа који се усклађују са ЕУ прописима, била осигурана и на нивоу правосудне заштите.

Унапређење ефикасности здравствених услуга

Имајући у виду да је здравство под великим притиском, неопходно је додатно улагати у његов развој и елиминисати препреке које то спречавају.

Зато је важно обезбедити пи-си-ар тестирања на захтев компанија и омогућити узимање узорака у просторијама послодавца, организовати бољи приступ здравственим услугама и терапијама за не-ковид пацијенте и осигурати издавање дозвола, обнова и промо материјала за лекове у законским роковима.

Унапређење предвидивости пореског и парафискалног оптерећења

Предвидивост пореског система и парафискалних оптерећења један су од кључних параметара за потенцијалне инвеститоре приликом доношењу одлука о инвестирању.

"Како бисмо их задржали, али и повећали ниво домаћих и страних инвестиција неопходно је задржати или смањити фискално и парафискално оптерећење, а све измене пореских прописа обављати након спроведене јавне расправе и консултација са привредом", закључује се у саопштењу Америчке привредне коморе.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се