Читај ми!

Саопштена имена скоро свих министара – много нових лица у Влади

Мандатарка за састав нове Владе Ана Брнабић саопштила је имена скоро свих министара. Чека се потврда за одређене позиције из СПС-а. Нова лица у кабинету биће Татјана Матић, Анђелка Атанасковић, Ирена Вујовић, Маја Поповић, Марија Обрадовић, Томислав Момировић, Дарија Кисић Тепавчевић, Маја Гојковић, Гордана Чомић, Ратко Дмитровић. Александар Вулин и Небојша Стефановић ротирали ресоре. Лидер СНС-а Александар Вучић најавио енергичну борбу против криминала и корупције.

Брнабић: Шест министара који нису имали везе са СНС-ом и СПС-ом

Ана Брнабић је рекла да ће, од укупног броја чланова владе, којих ће бити 23, чак 11 бити жене, као и да је око 50 одсто нових министара.

Истакла је да је међу њима и шесторо оних који до сада нису имали везе ни са СНС-ом и СПС-ом.

Навела је да су то Гордана Чомић, Дарија Кисић Тепавчевић, Томислав Момировић, Анђелка Атанасковић, Ратко Дмитровић и Маја Поповић.

Сузана Пауновић генерални секретар председника Србије

Пошто Никола Селаковић одлази на чело Министарства спољних послова, нови генерални секретар председника Републике биће Сузана Пауновић. 

Ротирали се Вулин и Стефановић

Министар одбране биће Небојша Стефановић, европских интеграција Јадранка Јоксимовић, министар просвете биће из СПС-а (чека се потврда из те странке), министар здравља биће Златибор Лончар, рада и социјалне политике Дарија Кисић Тепавчевић, омладине и спорта Вања Удовичић, културе Маја Гојковић, за људска права и друштвени дијалог Гордана Чомић, за бригу о породици Ратко Дмитровић, за бригу о селу Милан Кркобабић

Размишља се о потпредседничким местима и министрима без портфеља.  

Ирена Вујовић, Томислав Момировић и Маја Поповић у Влади

Министар пољопривреде биће Бранислав Недимовић, заштите животне средине Ирена Вујовић, рударства и енергетике Зорана Михајловић, правде Маја Поповић, државне управе Марија Обрадовић, грађевине Томислав Момировић.

Селаковић на челу МСП, Вулин на челу МУП-а...

Ана Брнабић: Министар спољних послова биће Никола Селаковић, министар унутрашњих послова Александар Вулин, министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, министар финансија Синиша Мали, министарка привреде Анђелка Атанасковић.

Није решена позиција једног министра без портфеља

Када је реч о саставу владе, све је решено осим имена једног министра без портфеља из редова СПС-а, навео је председник Вучић.

Навео је да је потребно да дијалог постане вредност коју ће људи у Србији да поштују.

Затражено је и да српска економија брже расте, а Брнабићева је позвала Вучића да присуствује седницама Владе о расту БДП-а и преговора Београда и Приштине.  

Вучић је нагласио европску перспективу Србије и испуњавање обавеза, али, како је рекао, Србија неће бити спремна да спроводи у дело оно што ниједна чланица Уније није направила. 

Захтева се енергична борба против криминала и корупције

Вучић: "Странка је захтевала од свих нас, нарочито од премијерке Брнабић, да се енергичније него икада земља супротстави криминалу и корупцији. То сам лично тражио и лично ћу да инсистирам свакога дана и борићу се да људи то примете и виде да Србија не сме да буде Колумбија и неке земље у окружењу."

Најавио је и "чишћење" оних у држави који сарађују са мафијашким босовима.

Председник замолио људе да буду одговорни

Вучић се пре саопштавања одлука осврнуо на ситуацију с ковидом-19. Рекао је да је у Београду ситуација најтежа. Истиче да ће две ковид болнице бити готове до 1. децембра и да се нада да ће око Светог Николе моћи да примају прве болеснике.

Истиче да је ситуација огромно оптерећење за лекаре и државу.

"Молим људе да покушамо да будемо одговорни", навео је Вучић.

Истиче да ће данас бити између 600 и 700 заражених, а у наредним данима вероватно више од 800 или 1.000. Вучић каже да ће се тиме створити проблем за нонковид болеснике. 

Вучић је рекао да се не плаши тешких потеза али је поручио да Србија не сме економски да заостане за другима. Рекао је да се чак и трка за вакцином тиче економије. 

Како је навео, очекује се да се донесу одлуке о могућности приступа различитих вакцина, што би дрматично убрзало период избављења из кризе.  

Шта је договорено на седници

Вучић: "Неколико важних ствари смо размотрили на седници Председништва СНС-а и договорили, бар што се одговорности СНС-а тиче – чланове Владе Србије, Покрајинске владе и разговарали о предстојећој скупштини СНС-а која би требало да буде одржана до краја марта." 

Обраћање Вучића и Брнабићеве

Завршена је седница Председништва СНС-а. Александар Вучић и Ана Брнабић обратиће се медијима. 

Скупштина ће о новој влади гласати у понедељак, а према ранијим најавама, мандатарка ће посланицима свој извештај изложити у среду.