Читај ми!

Скупштина бира руководство, осим о Ивици Дачићу, посланици и о корони и Миљацки

Скупштина Србије наставила је конститутивну седницу на којој ће се бирати скупштинско руководство. Посланик Ђорђе Милићевић је, у име предлагача, образложио предлог да председник Парламента буде Ивица Дачић, а потом је отворен претрес. Полемика посланика Шаипа Камберија, који ће гласати против предлога, и Милићевића о мањинама и "заташкавању злочина" - одговорио и Дачић.

На чело Скупштине Србије долази Ивица Дачић, од којег је дужност министра спољних послова преузела мандатарка Ана Брнабић. 

Седници председава Смиља Тишма из редова СПС-а, најстарији посланик у Скупштини. На дневном реду седнице, поред избора председника парламента је и именовање потпредседника, генералног секретара и радних тела. Формирано је осам посланичких група.

Посланик Ђорђе Милићевић, који је образлагао предлог кандидата за председника Скупштине, рекао је за скупштинском говорницом да је кључна реч пристојност за нормалан дијалог у парламенту. 

Рекао је да Ивица Дачић има велико политичко, парламентарно и државотворно искуство и спреман је да све што уме и зна стави у службу грађана и државе.

"Човек који има дугогодишње политичко и парламентарно искуство и није случајно што је дипломирао на Факултету политичких наука са просечном оценом 10. Од почетка каријере обављао је важне функције", рекао је Милићевић, говорећи о Ивици Дачићу као кандидату за председника парламента.

Милићевић је истакао да је Дачић обављао значајне функције у парламенту и Влади Србије, био је народни посланик 28 година и водио кључне ресоре у држави, од премијера, министра унутрашњих послова до шефа дипломатије. 

Према његовим речима, оснажен је међународни имиџ Србије. "Огромно државничко искуство, комуникативност којим се одликује су гарант да ће и ову дужност успешно обављати у корист Србије", истакао је, између осталог, Милићевић.

Након Милићевићевог излагања, отворен је претрес, а први је говорио посланик Драган Марковић, који је, између осталог, поменуо да је имао корону 40 минута, колико је, како каже, имао температуру. Истакао је да не треба да живимо у страху од вируса.

Полемика Камберија и Милићевића 

Шаип Камбери из посланичке групе Уједињена долина – СДА Санџака рекао је да га нико није консултовао o кандидату нити о Влади, да су мањине у неповољном положају, а говорио је и о "прикривању злочина".

Камбери је нагласио да ће његова посланичка група гласати против предлога. 

Рекао је да је Дачић "често изражавао мржњу према припадницима мањина и да у јавним наступима призива на заташкавање и негирање злочина који су почињени над косовским Албанцима, као и на то да се не разоткрију масовне гробнице са косовским Албанцима". 

Ђорђе Милићевић је одговорио да је Камберијево излагање било лицемерно.

"Није Сулејман Угљанин био у некој другој влади, био је у влади чији сам био председник, тада сте гласали за мене", одговорио је Ивица Дачић, истичући да је ово парламент свих грађана Србије. 

Самостални народни посланик Владан Глишић неће гласати за избор Ивице Дачића за председника Скупштине, јер сматра да је лидер СПС потребнији на месту министра спољних послова него на, како каже, протоколарној функцији председника парламента.  

Подршка предлогу 

С друге стране, посланик СВМ-а Балинт Пастор је најавио подршку уз помињање песме о Миљацки.  

"Ко би рекô чуда да се десе, да Миљацка мостове односе", тако је почело образложење Пастора, додајући да је ретко ко помислио да ће се о Ивици Дачићу расправљати као о председнику Скупштине.

Балинт Пастор је рекао да не говори у негативном контексту.

Шеф посланичке групе СНС-a Александар Мартиновић поручио је да ће та посланичка група бити поуздан партнер председнику Републике и Влади Србије.  

Странка правде и помирења Муамера Зукорлића очекује од будућег председника Скупштине коректан и конструктиван однос према свим посланицима, а посебно према политичким представницима мањинских заједница, рекла је посланица Мисала Праменковић. 

Доскорашња председница парламента Маја Гојковић истакла је да велики изазови чекају председника Скупштине, наводећи да јој смета политичка неписменост оних који кажу да ће сада у парламенту бити лако. 

Биће великих притисака у држави и парламенту да се у том здању ради онако како неко други замишља, рекла је Маја Гојковић.

Седница Скупштине почела је упозорењем посланика Ениса Имамовића о повреди пословника. Имамовић је негодовао зато што је између две седнице прошло 80 дана, а одговорио му је Ђорђе Милићевић који је подсетио да постоје рокови за формирање Владе, а који нису пробијени.

Посланицима су на седници 3. августа потврђени мандати, а избором скупштинског руководства заокружује се процес формирања парламента, тако да се стварају услови и за избор Владе Србије коју ће, поред СНС-a, чинити СПС, СПАС и странке мањина.

После конститутивне седнице парламента на реду су измене закона о влади и министарствима, с обзиром на то да је најављено оснивање два нова министарства, а потом ће на посебној седници мандатарка Ана Брнабић посланицима изнети предлог састава свог кабинета.

Гласање о предлозима закона о влади и министарствима очекује се у понедељак, а експозе мандатарке планиран је за среду. 

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво