Читај ми!

Петковић за РТС: Није лако бити Србин на КиМ поготово јужно од Ибра

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је за РТС да без Београда нема решења за проблем КиМ и да једностраним потезима нигде не можемо да дођемо.

Савет безбедности је поново дубоко подељен око мисије Уједињених нација на Космету. Док Запад тражи редефинисање мисије, Русија се залаже за опстанак Унмика у пуном обиму. Тај захтев изнео је и шеф српске дипломатије Ивица Дачић, на седници посвећеној стању на КиМ.

Савет безбедности расправљао је о новом шестомесечном извештају шефа Уједињених нација Антонија Гутереса о стању на Косову и Метохији. Гутерес је у извештају оптужио Хашима Тачија и Кадрија Весељија да опструишу рад Специјалног суда за злочине ОВК.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да смо и даље у могућности да расправљамо о извештајима о ситуацији и положају српског народа на КиМ уз све тенденције да се прореде или укину. 

"Након 20 година имамо прилику да говоримо и указујемо шта се дешава на КиМ, да говоримо истину о страдању српског народа у срцу Европе, сада по први пут у извештају генералног секретара УН можемо прочитати о каквим опструкцијама је реч по питању рада Специјалног суда", указао је Петковић.

Према његовим речима, "тај суд за злочине тзв. ОВК као и тужилаштво су по законима тзв. Косова, али ван су простира КиМ":

"Добро је да имамо прва привођења, да се кренуло са првим суђењима, сада очекујемо да се крене са потврђивањем оптужница против Весељија и Тачија, где се говори о страдању 100 лица која су били цивили, невини људи, страдали због тога што су носили другачије име и презиме."

"Свака српска жива душа на КиМ је прави симбол слободе"  

"Свака српска жива душа на КиМ је прави симбол слободе, и тако је последњих 20 година, са нардом на КиМ боримо се за њихову безбедност и будућност, није лако данас бити Србин на Косову и Метохији поготово јужно од Ибра", истакао је Петковић.

"Тешко је, али се боримо и трудимо да укажемо на проблеме, поготово када је реч о етнички мотивисаним инцидентима и нападима, у прошлој години је било преко 100 индицената по извештају Стејт департмента, бројим се да ће и у овој години бројка бити иста", рекао је директор Канцеларије за КиМ.

"Кад год имате агресивну реторику од албанских политичара имате појачано деловање албанских ескремиста против Срба, морамо да порадимо да се коначно стане са свим нападима на Србе, одговорност је на Кфору, чији је мандат, између осталог, да брине о безбедности српског народа на КиМ", каже Петковић.

Компромисно решење за косовски проблем

На седници су били различити ставови по питању Косова и Метохије. Нема другог решења за косовски чвор осим да идемо у правцу компромисног решења, рекао је Петковић, додајући да без Београда нема решења за проблем Косова и Метохије, једностраним потезима нигде не можемо да дођемо.

Према његовим речима, то мора да схвати и Приштина. 

За последњих 12 година, Приштина није остварила циљ, каже Петковић, истичући да мора бити искрене жеље да се у дијалогу дође до коначног решења, где нико неће бити понижен, већ где ће две стране подједнако добити или изгубити.

"Јесмо за мир, мини-шенген, али да неко каже да нећемо формирати Заједницу српских општина - да неће имати извршна овлашћења, на то нећемо пристати", истакао је Петковић.

Поручио је Србима на КиМ да ће се држава борити као до сада за сваку српску кућу и њиву, да ће наставити еконосмка улагања у преко 349 пројеката, а то је могуће само ако је јака Србија. 

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи