Читај ми!

Будућност УНМИК-а спорно питање између Русије и Запада, оштро упозорење представници Приштине

Савет безбедности поново дубоко подељен око даљег деловања Мисије УН на Косову. САД и Немалка траже редефинисање, Русија против. Шеф УНМИК-а оптужио поједине лидере у Приштини да ометају рад Специјалног суда. Дачић: Тачи покушава да избегне оптужницу за ратне злочине. Руски амбасадор оштро упозорио представницу Приштине. САД: Историјски споразум у Вашингтону.

Русија против гашења или смањивања УНМИК-а

Руски амбасадор при УН Василиј Небензја је, одговарајући на позиве Британије и САД да се смањи или укине Мисија УН на Косову, рекао да "Москва сматра да је УНМИК кључна међународна мисија на Косову".

"Видимо покушаје Приштине да изгура мисију УН са Косова, видимо покушаје да се формира косовска војска. Све то је у супротности са Резолуцијом 1244 и подрива стабилност региона", рекао је Небензја.

"Брину нас и позиви да се уклоне границе између Албаније и Косова... Из свега тога видимо да се проблеми не решавају већ гомилају. Наш став је јасан, обострано прихватљиво решење у оквиру Резолуције 1244", рекао је представник Москве.

Небензја је, такође, поздравио активности представника ЕУ у преговорима Београда и Приштине Мирослава Лајчака, изражавајући наду да се бриселски изасланик успети да "направи напредак ка постизању споразума".

"Ипак, до сада није било много напретка", рекао је Небензја.

Важно је запамтити да још од 2012. године и извештаја Дика Мартија чекамо озбиљну истрагу злочина почињених на територији Косова. Забринути смо због серије скандала око докумената који су процурили из Специјалног суда како би се задовољили интереси локалних политичара, рекао је руски дипломата.

Русија сматра да нема напретка у поштовању права неалбанских заједница, као и да Косово и даље представља "плодно тло за регрутацију терориста".

Небензја је оштро укорио Приштину јер Савету безбедности још нису достављене праве информације о евентуалним казнама за особе које су премлатиле службенике УНМИК-а, од којих је један руски држављанин.

САД: Помирење доноси конкретну корист

Заменица америчке амбасадорке при УН Черит Норман Шалет истакла је "истински историјски догађај у Белој кући", када су Александар Вучић и Авдулах Хоти показали невероватну одлучност и направили корак ка светлијој будућности.

Значајне обавезе су преузете у Белој кући, пажљиво ћемо пратити спровођење овог споразума, рекла је америчка представница и навела да је Вашингтонски споразум конкретан пример како помирење доноси конкретну корист.

"Споразум представља основу за напредак у времену које долази... Пуна нормализација је заједнички циљ ЕУ и САД. Настављамо да снажно подржавамо дијалог под окриљем ЕУ", рекла је Черит Норман Шалет.

Према њеним речима, САД остају снажно привржене владавини права и правди за све жртве сукоба.

Рекла је да је време да се смањи улога УН на Косову, те да САД подржавају израду плана за транзицију УНМИК-а и одговорно смањење улоге мисије УН.

Британија тражи преиспитивање улоге УНМИК-а

Велика Британија је још једном затражила да се преиспита улога мисије УН на Косову, наводећи да је стање драматично другачије у односу на 1999. године, када су УН дошле на Косово.

Представник мисије Велике Британије при УН позвао је званичнике да се уздрже од реторике која би могла да повреди породице жртава рата, наводећи да Лондон снажно подржава владавину права.

Поздравио је, такође, наставак преговора Београда и Приштине.

Јужна Африка поздравља Комисију за истину и помирење

Политички саветник при јужноафричкој мисији при УН Мартинус ван Шаквик поздравио је најаву почетка рада Комисије за истину и помирење, наводећи да је таква комисија одиграла кључну улогу у изградњи јужноафричког друштва после окончања апартхејда.

Рекао је да поздравља напоре који ће водити ка постизању обострано прихватљивог решења.

Немачка поздравља наставак дијалога

Немачки дипломата је рекао да нерешени односи између Косова и Србије представљају препреку не само у односима Београда и Приштине већ и читавог региона.

Поздрављамо наставак дијалога у Бриселу... Циљ мора бити чврст и обавезујући споразум, рекао је Хојсген, критикујући руског амбасадора што није дозволио да се Савету безбедности обрати и представник ЕУ Мирослав Лајчак.

Руски амбасадор је одговорио да му је мисија ЕУ одговорила да не инсистира да Лајчак говори пред Саветом безбедности. 

Немачки амбасадор при УН Кристоф Хојсген је рекао да жали због тога што представници Србије никада не говоре о албанским жртвама током сукоба 1998. и 1999. године.

Желим да нагласим важност Специјалног суда, о чему нисам чуо да говори представница Косова. То је важан део изградње владавине права и окончавања некажњивости, рекао је немачки дипломата.

Кина позвала стране да поштују споразуме

Заменик кинеског амбасадора при УН, Генг Шуанг, позвао је све стране да спроводе споразуме о којима су се договорили, али је навео да забрињава изградња путева око манастира Дечани.

Упозорење представници Косова

Руски амбасадор при УН Василиј Небензја оштро је упозорио косовску министарку спољних послова Мелису Харадинај да ће бити искључена са наредног састанка уколико буду приказивани косовски симболи.

"Услови под којима представници Косова могу да учествују на седницама Савета безбедности су јасно постављени", рекао је руски амбасадор.

Мелиса Харадинај је оптужила Београд да опструише пријем Косова у међународне организације, укључујући Интерпол. 

Представница Приштине је, одговарајући на тврдње Дачића да косовске власти не спроводе договоре, рекла да ни Београд не спроводи споразуме. 

Мелиса Харадинај је оптужила Србију "да не признаје кривицу за прошле сукобе", упозоравајући да мир у региону неће бити могућ док косовски "Албанци не дочекају правду".

Активно помирење је једини пут напред, рекла је Мелиса Харадинај, додајући да "Косово верује у владавину права али и у праведан рат који су водили припадници Ослободилачке војске Косова".  

Дачић: Да ли је могуће да једна страна не спроводи договоре

Министар спољних послова Србије, Ивица Дачић, упозорио је на низ проблема који прате десет године дуге преговоре Београда и Приштине, пре свега на одбијање приштинских власти да спроведу Бриселски споразум и формирају Заједницу српских општина.

"Да ли је могуће да једна страна каже да неће спровести договорено?", рекао је Дачић, питајући, истовремено да ли би међународна заједница реаговала на исти начин да је тако поступио Београд.

Дачић је нагласио да Приштини недостаје политичка воља да спроведе договоре, наглашавајући снажну приврженост Србије проналажењу одрживог решења. 

Српски министар спољних послова је оптужио Приштину да "минира" Вашингтонски споразум, тако што је наставила да лобира за наставак признања једнострано проглашене независности.

Дачић је, такође, упозорио на серију недавних напада на Србе на Косову, као и на чињеницу да се од 200.000 расељених Срба, вратило свега нешто више од један одсто. 

Навео је и да Приштина непрекидно у питање доводи српско верско и културно наслеђе на Косову, укључујући и тврдње да "Срби никада нису живели на Косову".  

Говорећи о раду Специјалног суда за злочине ОВК, Дачић је упозорио да Приштина годинама покушава да ограничи деловање тог трибунала, или да га чак укине, као и да је због опструкција Специјално тужилаштво морало да објави предлоге оптужница против Хашима Тачија и Кадрија Весељија.

"Тренутни председник такозваног Косова снажно покушава да опструише рад суда како би избегао оптужницу", рекао је Дачић, изражавајући наду да ће тај суд, упркос опструкцијама, успети да донесе правду великом броју жртава.

Шеф УНМИК-а Захир Танин отворио седницу СБ

Седница Савета безбедности УН почела са више од пола сата закашњења. Извештај генералног секретара УН представља његов специјални представник на Косову, Захир Танин. 

Танин је рекао да је укидање такси на робу из централне Србије и БиХ отворило врата наставку дијалога између Београда и Приштине, додајући да је то довело до потписивања споразума у Белој кући.

Састанци у Бриселу и Вашингтону показују простор за напредак, уколико се удруже међународне снаге, рекао је шеф УНМИК-а. 

Танин је подсетио да је Специјални суд објавио предлоге оптужница против Хашима Тачија и Фатмира Љимаја, као и да се три особе за сада налазе у притвору суда чије се седиште налази у Хагу.

Упозорио је да су две особе затворене пошто су објављени поверљиви документи и изјаве сведока тог суда, као и да је суд погрешно означаван као политички мотивисан. Танин је навео да је Специјални суд интегрални део косовског правосуђа и круцијални фактор за будућност Косова.

Танин је рекао и да су "поједини" политички лидери такође водили кампању против суда.

Због пандемије коронавируса, и ова конференција Савета безбедности одржава се путем видео линка.

Претходна седница Савета безбедности на којој се расправљало о Косову одржана је 24. априла.